Wat is de Vasil hardforke voor Cardano

Wat is de Vasil hardforke voor Cardano
Cardano Vasil hardforke dichtbij door upgrade van SPO’s naar 1.53.3.

In het kort:

  • In het midden van de bearmarkt staat een volgende hoogtepunt in de startblokken voor Cardano -> Vasil
  • Vasil verbetert de efficiëntie van het netwerk en het wordt gebruiksvriendelijker voor ontwikkelaars
  • Alle SPO’s moeten de upgrade naar 1.53.3 uitvoeren
  • Als 75% van de SPO’s dit heeft gedaan wordt de hardforke vanzelf getriggered

Roadmap

Cardano ontwikkelt de blockchain aan de hand van de roadmap die bestaat uit 5 era’s:

  • Byron
  • Shelly
  • Goguen
  • Basho
  • Voltaire
De 5 era’s van Cardano

Basho

De Vasil update is onderdeel van het tijdperk Basho. Basho richt zich op optimalisatie, verbetering van schaalbaarheid en interoperabiliteit van het netwerk. Waar eerdere era’s gericht waren op decentralisatie en nieuwe funties, gaat Basho vooral om het verbeteren van de onderliggende prestaties, de groei en acceptatie van applicaties met een hoog transactie volume.

De upgrade is bedoeld om vijf kritieke mechanismen te introduceren die zijn ontworpen om de prestaties van de Cardano-blockchain te verbeteren.

CIP-31

Met CIP-31 wil het Cardano team een nieuw soort invoer introduceren – zoals de naam al doet vermoeden, een referentie-invoer, waarmee ontwikkelaars naar een uitvoer kunnen kijken zonder deze daadwerkelijk uit te geven. Het doel hiervan is om verdere toegang tot informatie die op het netwerk is opgeslagen, te vergemakkelijken.

CIP-32

Dit voorstel is bedoeld om datums toe te voegen aan outputs in plaats van aan datum-hashes. Het doel is om te zorgen voor een snellere en eenvoudige communicatie van datumwaarden tussen de gebruikers.

In termen van gebruikssituaties verwachten de Cardano-ontwikkelaars dat veel DApp-ontwikkelaars (gde deze functie zullen gebruiken, omdat het de algehele staat van hun systemen aanzienlijk zal vereenvoudigen.

Het belangrijkste idee achter CIP-32 is om de situatie te herstellen waarin datums op een conceptueel eenvoudige manier aan outputs worden gekoppeld.

CIP-33

CIP-33 33 is bedoeld om referentiescripts aan outputs toe te voegen, terwijl het ook mogelijk wordt gemaakt scripts te gebruiken om te voldoen aan scriptvereisten gedurende het hele validatieproces, in plaats van dat de uitgaventransactie dit moet doen.

CIP-40

CIP -40 bevat een geheel nieuw type output voor transacties die “Collateral Outputs” worden genoemd. Het is bedoeld om de algehele schaalbaarheid van het netwerk te verbeteren.

Diffusie Pipelining

Dit staat ook bekend als Cardano’s oplossing voor het opschalen van consensuslagen. In wezen is het verbeteringsvoorstel bedoeld om enkele van de stappen te overlappen die een blok (transacties) moet doorlopen terwijl het door de keten beweegt in een poging om ze gelijktijdig te laten plaatsvinden.

Loading