Visie en tips Albert Jellema augustus 2022

Albert Jellema

Op 22 augustus 2022 gaf Albert Jellema bij de Saxo Bank, zijn visie en bijbehorende tips voor de komende maanden. Hieronder een kleine samenvatting van de gegeven tips. In januari 2022 gaf Albert al eerder tips deze zijn hier na te lezen.

De visie

Albert geeft aan dat er nogal een turbulente tijd te wachten staat. De inflatie is hoog, de hoogte van de spaarrekening neemt snel af en de hoogte van de opgenomen kredieten nemen toe. Onderstaande grafiek geeft dat mooi weer.

spaar en leen overzicht in de tijd.

Daarnaast zijn er grote zorgen over een aanstaande recessie. Kortom geen ideaal beurs klimaat. Ondanks deze bedreigingen had Albert toch nog 4 tips die ondanks de aanstaande bedreigingen een positief rendement kunnen opleveren.

Tip 1

De eerste tip die Albert gaf was Prosus. In een eenvoudige berekening werd de intrinsieke waarde van Prosus berekend. Deze is berekend op €104,80. De huidige waarde schommelt rond de 65 euro. De CEO van Prosus heeft als opdracht gekregen om het verschil tussen de intrinsieke waarde en de beurskoers te verkleinen. Dit wordt gedaan door de aandelen Tencent die Prosus bezit te verkopen en aandelen Prosus in te kopen. Elke maand wordt er voor zo’n 150 miljoen euro aan aandelen ingekocht. Mocht het verschil tussen intrinsieke waarde en de waarde op beurs voldoende worden teruggebracht dan kan de CEO een bonus van ongeveer 3 miljoen verdienen.

Tip 2

De tweede tip is ASML. ASML heeft een marktpositie van 95% en is marktleider in het fabriceren van chipmachines. Jaarlijks groeit de omzet tussen de 10 en 20%. Op dit moment is er een order backlog van 8,5 miljard euro. De huidige vraag is hiermee 30% hoger dan de beschikbare capaciteit. Daarnaast is er de ambitie om in 2025 de productie capaciteit met zo’n 30% te verhogen. Het afgegeven koersdoel ligt tussen de 500 en 700 euro. Om gebruik te maken van deze tip is het verstandig om te wachten totdat het sentiment in de markt dusdanig is terug gevallen dat de koers substantieel lager staat dan 500 euro.

Tip 3

Tip 3 is het aandeel Just Eat Takeaway (JET). Dit aandeel ligt al langere tijd zwaar onder druk. Er gloeit echter licht aan het einde van de tunnel. De verkoop deal van IFood zorgt ervoor dat de balans van de onderneming wordt opgeschoond. Hierdoor wordt JET (bijna) schuldenvrij. Wanneer vergelijkbare multiples als bij de verkoop van IFood worden toegepast kan de onderneming een factor 5 in waarde stijgen. Daarnaast heeft JET ook nog een belang in Grubhup. Wellicht kan dit belang op termijn worden verkocht.
De huidige omzet van JET bedraagt z’n 5,3 miljard euro.

Tip 4

De laatste tip is het aandeel Flow Traders. Ook Flow Traders heeft het de afgelopen tijd slecht gedaan. Als de koers vergeleken wordt met de concurrent Virtu Finance, dan heeft Flow het 32% slechter gedaan. Echter als gekeken wordt naar de netto handelsinkomsten (omzet) van de afgelopen 10 jaar dan verschijnt het volgende beeld:

Netto handelsinkomsten Flow Traders. Bron Add Value Fund.

Bij een Bear market groeit de omzet met 18% per jaar en bij een Bull Market met zo’n 23%. Mocht de volatiliteit op de beurs toenemen dan zal de koers van Flow Traders zeker gaan stijgen. Tot die tijd kun je met Flow profiteren van een dividend rendement van ongeveer 6%. Dat is nog altijd beter dan de rente op de spaarrekening.

Loading