Wat gebeurt er allemaal in de crypto wereld?

Wat gebeurt er allemaal in de crypto wereld?

Afgelopen week was één van de meest opzienbarende periodes in zowel de traditionele beleggingswereld als de crypto wereld. Wat is er allemaal gebeurt?

Daar gaan we

Om te beginnen is het duidelijk dat de huidige economische tijd, een tijd is van grote onzekerheid. Inflatie, oorlog, toeleveringsketens die zijn verbroken, een dreigende voedselcrisis, een een overal tekort aan bijna alles. Dit zorgt dat de financiële markten al weken onder stress staan en waarbij elke nieuwe informatie direct zijn weerslag heeft op de markten wereldwijd.

Crypto

Na de flinke stijging van crypto vorig jaar is de cryptomarkt inmiddels weer de traditionele markt gaan volgen (S&P500). En wanneer Bitcoin de traditionele markt volgt, volgen de alt-coins Bitcoin mee naar beneden.

LUNA & UST

Waar de totale markt al flink op zijn donder had gekregen kwam daar nog een extra probleem bij voor de cryptomarkt, de waardedaling van $UST. De $UST is een stablecoin die voor de waarde daling nog de op twee na grootste stablecoin was van de markt met een totale marketcap van $19 miljard. UST is net zoals de meeste stablecoins gekoppeld (“PEG”) aan de dollar.

De waarde van een stablcoin zou altijd rond de $1 moeten liggen, maar $UST daalde in korte tijd tot onder de $0,30.

De waarde van $UST moest behouden worden middels een samenspel met een andere asset. namelijk $LUNA. Door de daling van de koers en dus ook het vertrouwen in $UST stortte $LUNA in de afgelopen week van $70 naar inmiddels onder de $0,01.

Wat te verwachten was is inmiddels ook gebeurt. de handel in $LUNA is stopgezet.

TERRA

Zowel $UST als $LUNA zijn onderdeel van Terra. Terra is een gedecentraliseerd financieel ecosysteem (blockchain). In de val van $UST en $LUNA zijn helaas ook applicaties de dupe die op deze blockchain zijn gebouwd. Zoals bijvoorbeeld Anchor protocol ($ANC), tot vorige week het grootste DeFi protocol.

Oorzaak

Over de oorzaak van het in elkaar storten van Terra zijn de meningen verdeeld. meer info over hoe men er tegenaan kijkt kun je de volgende linkjes eens bekijken. Hier en hier.

De roep voor het falen van $UST is overigens niet iets wat uit de lucht kwam vallen wanneer je actief meeleest op Twitter of websites die schrijven over de cryptowereld. Dit geluid werd sterker nadat bekend werd gemaakt dat Terra besloten had om zelf meer Bitcoin aan te schaffen als ‘onderpand’ voor het project. Het issue hiervan is dat het project via deze manier van handelen indirect het project koppelde aan Bitcoin.

Door de problemen moest Terra dus ook hun aangeschafte Bitcoin weer verkopen. Dit zorgde weer voor extra verkoop druk op Bitcoin. Want inmiddels heeft Terra voor meer dan $750 miljoen aan Bitcoin verkocht.

$USDT

Door de problemen met $UST lijkt de markt ook de grootste stablecoin te testen. De grootste, $SUDT (Theter). Ook bij $USDT is de ‘PEG’ met de dollar verloren gegaan. Al is dit minder spectaculair verlopen dan bij $UST.

Als nu iedereen die Theter bezit dit zou inruilen dan heeft Theter ook een groot probleem. Een groot gedeelte van het onderpand is dan niet op tijd of snel genoeg liquide te maken. De markt verwacht niet dat Theter dan instort zoals Terra maar 100% uit te sluiten is dit echter niet.

Prijs Bitcoin

Dit hele debacle raakt de Bitcoin prijs zoals eerder al geschreven. Enerzijds de verkoop van de Bitcoin die Terra als onderpand aanhield, anderzijds de paniek verkopen van beleggers in Bitcoin.

Nasleep

De nasleep van de gebeurtenissen zullen nog wel even na-ebben. Denk hierbij aan persoonlijk leed van beleggers in Luna die hun belegging en de waarde daarvan zagen verdampen. Versnelde regulering van de crypto markt om beleggers te ‘beschermen’ en juridische claims aan het adres van Terra. Ook het algehele vertrouwen in de crypto markt heeft onder deze gebeurtenissen te lijden.

Hoe nu verder?

De crypto markt bestaat uit valide projecten maar er zijn er ook genoeg die eigenlijk geen bestaansrecht hebben omdat ze weinig tot niets toevoegen. Inmiddels zijn er ruim 18.000 verschillende crypto munten. het aantal is dus in een korte tijd geëxplodeerd. Een grote schoonmaak in crypto land zou naar de mening van de schrijver niet verkeerd zijn.

Loading