CVR Energy, eerst afgestraft nu in de gratie?

Inleiding

CVR Energy (Ticker: CVI) is een bedrijf dat zich bezig houd met de raffinaderij van brandstof en een leverancier van kunstmest. Afgelopen jaren was de kunstmest tak wat zwak echter met de huidige energie prijzen is de winst omhoog geschoten.

De twee bedrijfstakken

De raffinaderij

Wanneer gekeken wordt naar het raffinaderij segment dan valt het op dat de het verlies (-$115 miljoen) van de afgelopen jaren omgezet is naar een flinke winst (+$130 miljoen 2022Q1). Per vat wordt er $16 verdient. Deze winst komt doordat er meer geproduceerd wordt. Daarnaast is de marge per vat omhoog geschoten van $3 per vat naar $16 per vat.

De kunstmest

De omzet van het kunstmest segment is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen van $ 61 miljoen naar $223 miljoen. De bijbehorende winst is omgezet van een verlies van $14 miljoen naar een winst van $ 104 miljoen. De marge op de omzet is dus bijna 50%.

Het dividend

Na het uitbreken van de Covid 19 pandemie heeft CVR Energy het dividend geschrapt. Met de nieuwe winst cijfers is het uitkeren van dividend weer hervat. Met een dividend rendement van 5,37% ($0,40 per aandeel) is dit een mooi gebaar.

De koers

Vanaf de top van $55 per aandeel is de koers geheel terug gevallen naar $14 per aandeel op 3 maart 2020. Sindsdien kent de koers een zijwaartse beweging tussen de $16 en $23. Na het uitbrengen van de laatste cijfers en het hervatten van het dividend, is de koers omhoog geschoten naar ongeveer $ 30.

De verwachting

De analisten hebben de nieuwe cijfers nog niet in hun verwachtingen verwerkt. Hierdoor blijft het prijs doel steken op $20. Echter als de olie koers en de vraag naar kunstmest zo hoog blijft als in het eerste kwartaal van 2022, dan lijkt een verdere winst stijging en daarbij behorend koersstijging niet uitgesloten.

Conclusie CVR Energy

Met een dividend rendement van meer dan 5% en stijgende energie prijzen in het vooruitzicht, kan CVR Energy wel eens een mooie groei laten zien. Beide bedrijfstakken performen op dit moment op volle kracht, waardoor de winst exponentieel kan stijgen.

Koers

Loading