De duurzame AEX(AEX-ESG index)

De duurzame AEX(AEX-ESG index)

Inleiding

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Euronext heeft onlangs de AEX-ESG Index gelanceerd. Onderzoek wijst uit dat beleggen in duurzame bedrijven een hoger rendement op kan leveren.

Wat betekent ESG?

ESG staat voor Environmental, Social en Governance (Milieu, Maatschappij en Governance) en verwijst naar de drie centrale factoren in het meten van de duurzaamheid van een belegging.

Duurzaam beleggen op de Amsterdamse beurs

Euronext heeft een nieuwe beursindex voor de Amsterdamse beurs geïntroduceerd. De AEX ESG-index. Deze index is samengesteld uit 25 bedrijven uit de AEX en AMX (Midkap) indices. Helaas is er op het moment van schrijven nog geen ETF beschikbaar waarin direct belegd kan worden.

De 25 duurzaamste bedrijven van de Amsterdamse beurs

de AEX ESG-Index bestaat uit de volgende 25 bedrijven:

BedrijfsnaamTicker
ACCELL GROUPACCEL
ADYENADYEN
AEGONAGN
AKZO NOBELAKZA
ARCADISARCAD
ASM INTERNATIONALASM
ASML HOLDINGASML
ASR NEDERLANDASRNL
BE SEMICONDUCTORBESI
CTPCTPNV
FAGRONFAGR
HEINEKENHEIA
IMCDIMCD
KPN KONKPN
NN GROUPNN
POSTNLPNL
PROSUSPRX
RANDSTAD NVRAND
RELXREN
SBM OFFSHORESBMO
SIGNIFY NVLIGHT
UMGUMG
UNIBAIL-RODAMCO-WEURW
WDPWDP
WOLTERS KLUWERWKL
De AEX ESG-Index

Het rendement van de AEX-ESG Index

Is het zo dat duurzame bedrijven een competitief voordeel ten opzicht van niet duurzame bedrijven hebben?
Wanneer het rendement van de AEX-ESG Index over de afgelopen 10 jaar vergeleken wordt met de AEX of AMX index dan heeft de ESG-Index het een stuk beter gedaan.

Conclusie

Wanneer de keuze voor een belegging een mogelijkheid bied om een ESG of een niet ESG bedrijf te kiezen, dan heeft het rendementsvoordeel van een ESG bedrijf de voorkeur.
Helaas is de markt nog niet zo ver dat er al een AEX-ESG product beschikbaar is. Hopelijk komen beleggingsinstellingen snel met een product. Hiermee wordt het namelijk makkelijker om naast een mandje AEX aandelen ook een mandje AEX-ESG aandelen te bezitten.

Loading