Status update Tattooed Chef 2023

TattooedChef

Tattooed Chef was de belofte van 2021. Anno 2023 is er van deze belofte weinig meer over. klik hier voor meer info over de belofte in 2021.

Wat doet Tattooed Chef?

Tattooed Chef heeft zijn focus, net als Beyond Meat, op de productie van vegetarisch voedsel neergelegd. Zelf zegt Tattooed Chef hierover het volgende:

Tattooed Chef is een toonaangevend plantaardig voedingsbedrijf dat een breed portfolio van innovatieve plantaardige voedingsproducten aanbiedt die heerlijk smaken en duurzaam worden geproduceerd. De kenmerkende producten van Tattooed Chef zijn onder meer kant-en-klare kommen, courgettespiralen, bloemkoolrijst, acai- en smoothies kommen en bloemkool pizzabodems, die verkrijgbaar zijn in de diepvriesafdelingen van toonaangevende nationale voedingswinkels in de Verenigde Staten. Inzicht in de levensstijl en voedingstrends van de consument, en een toewijding aan innovatie, stelt Tattooed Chef in staat om voortdurend nieuwe producten te introduceren. Tattooed Chef biedt geweldig smakende, toegankelijke en innovatieve producten, niet alleen voor de groeiende groep consumenten die een plantaardige levensstijl willen aannemen, maar voor alle “mensen die een gewas geven”.

De omzet en winst

Het aantal verkoop punten op 31 december 2022 is 14000 winkels. In deze winkels zijn zo’n 50 verschillende producten aan te schaffen. Helaas heeft dit tot op heden niet geleid tot een winst groei. Volgens Simply Wallstreet is de omzet gegroeid van $148 miljoen in 2021 naar $231 miljoen begin 2023. Echter de winst is afgenomen van $68 miljoen in 2021 naar een verlies van $100 miljoen in 2023. Hierdoor is de beurskoers in een glijvlucht gekomen.

Koersdoelen tattooed chef

De koers

Zoals in bovenstaande grafiek te zien is, is de koers van Tattooed afgegleden van $28 naar $1.61. Eigenlijk is het niks meer waard. Echter met een omzet van $231 miljoen moet het toch mogelijk zijn om winst te maken? De analisten verwachting is teruggevallen naar $2.17 in 2024. Een voorspelde groei van 64%. t.o.v. de huidige koers van $1.32.

Hoe nu verder?

De koers laat zien dat het wedden op 1 paard ook wel eens negatief kan uitpakken. Met de overtuiging dat vegetarische gerechten een steeds belangrijkere rol gaan vervullen, zijn er misschien andere mogelijkheden.
VanEck heeft onlangs een duurzaam voedsel ETF gelanceerd, Tattooed Chef is hier een onderdeel van.

De VanEck Duurzaam voedsel ETF

Sinds 24 juni 2022 is deze ETF beschikbaar onder ISIN nummer: IE0005B8WVT6. Sinds begin dit jaar is de koers weer terug op het startniveau en heeft het dit jaar een positief rendement van 5% gemaakt. Met 35 bedrijven die zich manifesteren op duurzame voedsel productie, kan met deze ETF op deze markt trend worden ingespeeld. Helaas keert deze ETF geen dividend uit.

Conclusie

Helaas heeft Tattooed Chef op dit moment niet gebracht wat de markt bij de beursintroductie in 2021 ervan verwacht had. De trend dat voedsel op een duurzamere wijze geproduceerd moet worden is echter nog steeds actueel. Door middels een ETF in deze trend te beleggen is de kans op een positief rendement groter dan door te focussen op slechts 1 aandeel.

De koers van Tattooed Chef op moment van schrijven was $1.32.
De koers van VanEck Sustainable Future of Food UCITS ETF was op moment van schrijven € 19,54

Loading