De krachten binnen de Uranium markt

Beleggen in Uranium

Inleiding

Binnen de Uranium markt spelen grote krachten in de op de prijsvorming van Uranium. Energy Fuels is een kleine speler in deze markt, maar wel met veel potentieel.

De krachten binnen de Uranium markt

Sinds Sprot met zijn Uranium ETF de markt is opgegaan is de prijs van Uranium flink gestegen. Deze ETF is een zogenaamd close-end trust wat wil zeggen dat het aantal aandelen vast staat. Het doel van deze ETF is om op de spot markt Uranium to kopen en deze op te slaan. Doordat de beschikbare hoeveelheid Uranium beperkt is zal de prijs ervan stijgen. Energy Fuels doet eigenlijk het zelfde echter zij kopen de Uranium niet maar delven deze zelf vanuit hun eigen mijnen. De gedelfde Uranium wordt vervolgens opgeslagen om te verkopen als de prijs hoger is dan de kostprijs.

Energy Fuels

Energy Fuels (Ticker: UUUU), een mijn bedrijf in het midden van America, heeft op dit moment zo’n 691.000 kilo Uranium en 1.6 miljoen kilo Vanadium opgeslagen. Men heeft de beschikking over 4 Uranium mijnen waarvan er op dit moment slechts 1 operationeel is. Mocht de prijs van Uranium verder stijgen, dan zullen de overige 3 mijnen geactiveerd worden. Op dit moment heeft men $100 Miljoen aan cash, is het bedrijf schulden vrij en heeft zo’n 29 Miljoen Dollar aan uranium en 13 miljoen dollar aan Vanadium in voorraad.

Rare Earth Materials

Vanuit de Amerikaanse overheid zijn diverse wetsvoorstellen aangenomen die het belang van zeldzame metalen onderstrepen. Op dit moment is er binnen US een tekort aan deze metalen. Energy Fuels bezit een fabriek waarmee deze Metalen kunnen worden gewonnen. De grondstof om dat te doen is monazite. Met behulp van de fabriek, White Mesa Mill, is het mogelijk om uit het Monazite cerium en thorium te winnen. Deze grondstoffen zijn van belang om magneten te kunnen bouwen. Deze magneten zijn weer van belang bij het gebruik van elektrische voertuigen en windmolens. Het monazite is op dit een bijproduct bij de delving van zirconium & titanium.

Lange termijn doel Energy Fuels

Op dit verwerkt men slechts 2,500 ton aan monazite per jaar. Wat slechts 0,3% van de fabriekscapaciteit is. Men wil dit opvoeren naar 30.000 ton per jaar (nog steeds slechts zo’n 4% van de capaciteit). Mocht dit lukken en bijv 50% van de beschikbare capaciteit kan worden gebruikt, dan heeft Energy Fuels een nieuw verdien model aan het bedrijf toegevoegd.

Conclusie

De Uranium prijs is door het opkopen van Uranium en deze op te slaan voor later gebruik behoorlijk opgelopen. Vooralsnog zijn is de prijs nog niet zo hard opgelopen als in 2007( nu $43 in 2007 $140). Gaat uranium daadwerkelijk door het dak en wordt deze weer meer dan $100 waard, dan zal de koers van Energy Fuels ook gaan stijgen. Daarnaast wil Energy fuels zich ook nog verder focussen op verwerken van monazite. Mocht dit lukken, dan kan de prijs van Energy Fuels nog wel eens veel hoger komen dan nu het geval is.

Koers

Koers op moment van schrijven $11.00

Huidige koers:

Loading

1 reactie

  1. zortilonrel

    Good day I am so thrilled I found your web site, I really found you by accident, while I was browsing on Digg for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

Reacties zijn gesloten