Maandelijks beleggen

Inleiding

Nu de beurs niet meer alleen omhoog kan, maar ook wel eens een tikje naar beneden kan krijgen is wellicht het idee van maandelijks beleggen niet eens zo gek.

Wat is maandelijks beleggen?

Eigenlijk is maandelijks beleggen de meest eenvoudige manier van beleggen. Van te voren maak je een keuze waarin je wilt beleggen en met hoeveel geld je dat wil doen. Door consequent maandelijks het zelfde bedrag te beleggen ondervind je minder last van pieken en dalen op de beurs.

Hoe kun je maandelijks beleggen?

De makkelijkste manier om maandelijks te beleggen is om dit middels een aandelen fonds of Exchange Traded Fund (ETF) te doen. Wanneer de keuze gemaakt is waarin belegd gaat worden is het enkele een kwestie van zorgen dat je bankrekening elke maand dit bedrag over maakt naar je beleggingsrekening.

Waar kun je maandelijks beleggen?

In de markt zijn een aantal beleggingsinstellingen waar je maandelijks kunt beleggen. De meeste grootbanken (ABN-Amro, ING etc) bieden deze dienst aan, maar rekenen welke een maandelijks of jaarlijks percentage van het belegde vermogen als kosten vergoeding. Ook Delta biedt een mogelijkheid. In dit voorbeeld is er gekozen voor Fitvermogen.

Waarom Fitvermogen?

Fitvermogen is een van de eerste aanbieders van een beleggingsplatform waarin maandelijks beleggen gefaciliteerd wordt. Oorspronkelijk onderdeel van ING maar bij de afsplitsing naar Nationale Nederlanden is dit onderdeel bij NN terecht gekomen. Als er gekeken wordt naar de rendementen dan zijn die behoorlijk goed te noemen.

Rendenment NN fondsen
Rendement NN fondsen van de afgelopen 12 maanden per 5 december 2021

Het aanbod van Fitvermogen

Wanneer naar het fondsaanbod gekeken wordt, dan is deze best breed te noemen. Er kan gekozen worden uit zo’56 fondsen. Daarnaast keert een groot deel van de fondsen Dividend uit. (Dividend is het 8e wereld wonder).

Nadeel Fitvermogen

Als nadeel van Fitvermogen kun je die ietwat gedateerde site noemen. Het is geen hippe site maar doet wel wat ie moet doen. Daarnaast is het niet mogelijk om geld op je beleggingsrekening aan te houden. Maar als het gaat om maandelijks beleggen is dat natuurlijk niet belangrijk. Daarnaast moet je per fonds letten op kosten deze variƫren per fonds.

Live voorbeeld

Zoals uit onderstaande grafiek af te lezen is, is van 1 dec 2020 tot 1 dec 2021 een rendement van bijna 23% gemaakt

Er is hier gekozen voor een inleg van 250 per maand gespreid over 5 fondsen. (50 euro per fonds).

Beleggen kan al vanaf 25 euro per fonds per maand.

Conclusie

Gemak dient de mens. En als je niet dagelijks met beleggen bezig wilt zijn, dan is maandelijks een vast bedrag inleggen in vaste fondsen wellicht de meest makkelijkste oplossing. Hiermee wordt voorkomen dat er gewed gaat worden op individuele aandelen waardoor de kans om je geld te verliezen behoorlijk groot kan zijn. Door in aandelen fondsen te beleggen wordt veel meer spreiding in de portefeuille aanbracht en zal het totale vermogen in de loop der jaren toe gaan nemen. Wanneer er daarnaast in dividend fondsen belegd wordt, zal vanuit het dividend weer nieuwe stukken van het aandeel aangeschaft worden. Het rente op rente effect wordt hiermee maximaal toegepast.

Loading