Gevallen engel Vopak

koninklijke Vopak

Inleiding

Vopak heeft het sinds de corona crisis zwaar op de beurs. Waar de waarde van het aandeel in 2020 nog € 52,- noteerde resteert er op dit moment een schamele € 20,- De vraag die gesteld mag worden is deze beurskoers terecht? Of is dit het moment dat het bloed van het aandeel door de straten loopt en niemand het aandeel meer ziet zitten. Zou dit dan het juiste koop moment zijn?

Wat doet Vopak?

Vopak (Ticker VPK) kwam in 1999 tot stand door een fusie van twee Rotterdamse ondernemingen: Van Ommeren en Pakhoed. De oorsprong van het bedrijf begint al in de 16e eeuw en is groot geworden met de opslag van Olie in tank terminals. Vopak is het grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf voor olie, chemicaliën, biobrandstoffen en gas ter wereld. Ze bezitten wereldwijd meer dan 70 terminals in 23 landen en bezitten hiermee een totale opslagcapaciteit van 36 miljoen m3.
Dit aandeel wordt in Amsterdam verhandeld. De aandelen zijn voor 48% in handen van investeringsmaatschappij HAL Holding. Vopak maakt deel uit van de AMX-index en heeft een koninklijke onderscheiding.

De cijfers 2e kwartaal 2022

Wanneer na de cijfers van het laatste kwartaal gekeken wordt, kun je helaas niet anders constateren dat deze slecht zijn. Er is een verlies gemaakt van 411 miljoen. Dit verlies is toe te schrijven aan het afschrijven van een aantal bezittingen. Onderliggend werd er juist een mooi resultaat geboekt waarbij de omzet met 11% is gestegen naar €338 miljoen. De vrije kas stroom steeg van €140 naar €189 miljoen. De afschrijving zijn toe te wijzen aan de koers wijziging van pure olie terminals naar meer chemie en gas terminals.

Het dividend

Doordat de koers zo sterk gedaald is neemt het dividend rendement juist toe. Op dit moment wordt er € 1.25 uitgekeerd. Dit resulteert in een dividend rendement van 5.62%. Dit met een pay-out ratio van ongeveer 70%.

De toekomst van Vopak

Met de nieuwe koers wijziging wordt het bedrijf minder afhankelijk van alleen olie. Daarnaast is men bezig om terminals aan te schaffen of te ontwikkelen in gebieden waar de opslag marges hoger liggen dan in Europa. de verwachtingen voor 2022 zijn:

  • een omzet van ongeveer €1,3 miljard
  • een ebitda van €800 miljoen
  • een winst van €2,50 per aandeel.

Wanneer de koers gelijk blijft resulteert dit in een koers winst verhouding van slechts 9.

Opname voorbeeld portefeuille

Door het verwachte herstel van de koers en het op dit moment hoge dividend rendement wordt het aandeel opgenomen in de voorbeeld portefeuille.

Loading