De eerste Bitcoin ETF is een feit

Bitcoin

Inleiding

Op 19 oktober 2021 is door de Amerikaanse toezichthouder de eerste Bitcoin ETF goedgekeurd. Nu de eerste ETF een feit is, bestaat de mogelijkheid dat er meer volgen.

Onder Ticker BITO is de eerste bitcoin ETF een feit

Helaas is Bito wegens Europese regelgeving nog niet in Europa beschikbaar, maar als eerste bitcoin ETF zal het wellicht niet lang duren om een Europese prospectus in elkaar te zetten. Daarnaast is ook een kleine speler als Valkyrie bezig met het lanceren van een Bitcoin ETF.

Hoe werkt het?

Bij een Bitcoin ETF wordt wellicht gedacht dat je rechtstreeks in de Bitcoin belegd. Niets is minder waar. In plaats van een rechtstreekse belegging, wordt er een positie middels futures ingenomen.

Wat is een future?

Volgens de definitie gevonden bij de Binck bank is een future:

Een future is een overeenkomst om een onderliggende waarde te verhandelen tegen een prijs die nu overeengekomen is. Bij een beurstransactie in een future is alles op voorhand vastgesteld. Denk hierbij aan de prijs, de onderliggende waarde, de looptijd van de future, de bepaling van de uiteindelijke afrekenprijs (settlement) en de valuta waarin de future genoteerd staat. Verder moet er bij futures margin (een borgstelling) aangehouden worden om überhaupt positie in te mogen nemen. Dankzij de margin weet uw bank dat u aan uw verplichtingen kunt voldoen.

Vertaald naar gewone mensentaal staat er: De koper van een futurescontract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde te kopen en te ontvangen wanneer het futurescontract afloopt. De verkoper van het futures-contract neemt de verplichting op zich om de onderliggende waarde op de vervaldatum te leveren.

Middels Het doorrollen van future contracten kan dus worden ingespeeld op een stijging of daling van de waarde van de Bitcoin. Het grote nadeel van future contracten is dat de koers van de ETF dus niet gelijk loopt aan de prijs van de Bitcoin. Vergelijk het met future contracten op olie of grondstoffen. Bij het niet tijdig doorrollen van olie future contract kan er dus ineens een boot met olie worden afgeleverd.

Spotprijs Bitcoin ETF

De voorkeur van de markt gaat uit naar een spotprijs ETF. Hiermee wordt de waarde van de ETF bepaald door het aantal Bitcoins dat het bezit is, keer de spotprijs van de Bitcoin. Wanneer een grote hoeveelheid geld naar zo’n ETF gaat dan wordt het aantal verhandelbare Bitcoins lager en daardoor zal de prijs (schaarste) toenemen. Echter de Amerikaanse financiële waakhond SEC, heeft om de belegger te beschermen nog geen spotprijs ETF goedgekeurd. Een aantal grote partijen heeft echter nog wel een aanvraag hiervoor lopen.

Conclusie Bitcoin ETF

De eerste stap om de Bitcoin als ETF aan het grote publiek aan te bieden is een feit. De ETF aanbieder is nu aan zet om middels prospectussen deze ETF ook in Europa aan te bieden. Of deze op futures gebaseerde ETF heel populair gaat worden, is de vraag. De populariteit zal toenemen als een ETF gebaseerd op de spotprijs goedgekeurd zal worden.

zie ook Bitcoin koersdoel.

Loading