De 10 Belgische aandelen voor 2022 en 2023

Belgische aandelen parels. Kopen en op de plank leggen.

Op maandag 5 september 2022 behandelde de aandeelhouder samen met Stefaan Casteleyn 10 Belgische aandelen die op dit moment koop waardig zijn. Een half jaar geleden gaf Stefaan ook 10 tips. Deze kunt u hier nalezen.

Wie is Stefaan Casteleyn?

Stefaan Casteleyn (1963) is een doorgewinterde belegger met een schat aan ervaring opgedaan in binnen- en buitenland. Hij was als directeur vermogensbeheer bij Bank Corluy eindverantwoordelijke voor het beleggingsbeleid en richtte in die tijd een tweetal succesvolle beleggingsfondsen op. Vervolgens was hij langdurig directeur van UBS België. Bij 1Vermogensbeheer is Stefaan verantwoordelijk voor investeringen op de Brusselse beurs en neemt zitting in het team dat de internationale effecten selecteert.

Stefaan woont met echtgenote en drie kinderen in Schoten (BE) nabij Antwerpen. In zijn vrije tijd is hij onder meer op het tennisveld te vinden.

De huidige markt

Aan het begin van de avond werd kort stilgestaan bij het huidige beurs klimaat. Geconstateerd wordt dat de Belgische beurs dit jaar 18% in de min staat. Als echter gekeken wordt naar de Q2 cijfers dan blijft de omzet van de bedrijven op peil. De mening van Stefaan is dan ook dat het sentiment op de beurs te negatief is.

De tips

De gegeven tips zijn allemaal van Belgische komaf. De volgorde is random gekozen.

Tip 1: Ageas

Ageas (Ticker: AGS.BR) is een verzekeraar gefocust op België en Azië. De markt in België is stabiel de markt in Azië wordt gezien als groeimarkt. Met een koerswinst verhouding van 7,5 is het aandeel op dit moment niet duur te noemen. Daarnaast heeft Ageas het de afgelopen 4 kwartalen beter gedaan dan wat analisten hadden verwacht.

Tip 2: Kinepolis

Kinepolis (Ticker:KIN.BR) is een bioscoop uitbater. Tijdens de Corona pandemie is de koers enorm terug gevallen. Op eigen kracht heeft het bedrijf deze pandemie doorstaan. Met de nieuwste apparatuur in de bioscopen wordt voor de consument een nieuwe belevenis gemaakt. De koerswinst verhouding van 35 is wellicht wat aan de hoge kant.

Tip 3: Sipef

Sipef (Ticker: SIP.BR) is een producent van palmolie. Palmolie roept wellicht vragen over ontbossing op. Sipef heeft aangeven alleen ethisch verantwoorde palmolie te produceren. Men heeft grote belangen in Indonesië. Op dit moment vertegenwoordigd het bedrijf een waarde van € 9000 per hectare. Concurrenten handelen inmiddels op €12.000 per hectare. Hierdoor zou Sipef ongeveer 30% ondergewaardeerd kunnen zijn.

Tip 4: Galapagos

Galapagos (Ticker:GLPG.AS) is een Belgisch biotech bedrijf genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het aandeel is zwaar afgestraft de afgelopen tijd. Dit omdat een licentie voor verkoop in VS niet verleend is. Het bedrijf zit echter op een Cash per aandeel van € 66 per aandeel. De koers op dit moment is € 50,- per aandeel. Daarnaast zitten er nog nieuwe producten in de ontwikkelingspipeline. Het bedrijf is schulden vrij.

Tip 5: Exmar

Exmar (Ticker: EXM.BR) is een leverancier van boten waarmee gas getransporteerd of verwerkt kan worden(LNG). In het begin van het jaar had het bedrijf een 3 tal problemen om een deel van de vloot werkeloos was. Nu de gas prijs door het dak gegaan is, zijn deze problemen opgelost. 1 schip is verkocht waardoor het bedrijf schuldenvrij kan worden. Daarnaast zijn langlopende contracten voor de overige schepen afgesloten. Stefaan verwacht een koersdoel tussen de 12 en 15 euro. Op dit moment is de koers rond de € 9,-.

Tip 6: Aperam

Aperam (Ticker: APAM.AS) is ook genoteerd aan de beurs van Amsterdam. Als leverancier van roestvrij staal spelen de hoge energie prijzen in Europa een grote rol. Een deel van de productie faciliteiten zijn gesloten. Aperam bezit echter ook een fabriek in Brazilië waar de energie kosten een stuk lager liggen. Door een deel van de productie te verschuiven zou nog steeds een mooie winst te maken zijn. Aperam heeft een dividend rendement van 7% welke per kwartaal wordt uitgekeerd.

Tip 7: Ackermans en van Haaren

Ackermans en van Haaren(AvH) (Ticker: ACK.BR) is een holding maatschappij. Het bedrijf bezit een groot aantal deelnemingen (klik hier). AvH is actief in Marine Engineering & Contracting, Private Banking, Real Estate & Senior Care, Energy & Resources en Growth Capital. In deze sectoren investeert AvH in bedrijven op basis van lange termijn partnerships. Met een koerswinst van 12 en een dividend rendement van bijna 2% is AvH zeker niet duur te noemen.

Tip 8: Groupe Bruxelles Lambert

Groupe Bruxelles Lambert (GBL) (Ticker: GLB.BR) is ook een holdingsmaatschappij en is reeds hier uitgebreid beschreven. Met een dividend rendement van bijna 4% en een koersdoel van € 100,- zit er zeker potentie in het aandeel.

Tip 9: D’ieteren

D’ieteren( Ticker:DIE.BR) is wederom een holding maatschappij. Dit Belgische aandeel is reeds hier uitgebreid beschreven. De koerswinst verhouding is echter behoorlijk hoog (32).

Tip 10 X-FAB

Ook de tiende tip, X-Fab (Ticker: XFAB.PA) is wel een Belgisch aandeel maar niet genoteerd aan de Brusselse beurs. Gespecialiseerd in de fabricage van chips voor automobiel industrie, is dit aandeel met een koerswinst van 9, zeker niet hoog gewaardeerd. Het door Stefaan gegeven koersdoel is ongeveer 10 euro. De huidige koers bedraagt slechts 6 euro. Voor eerdere informatie klik hier.

Loading