Beleggen in obligaties

Obligatie

Nu de rente aan het oplopen is, zijn obligaties behoorlijk afgestraft. Wellicht komt nu de tijd aan om ook te beleggen in obligaties?

Wat zijn obligaties?

Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven of overheden. Als je een obligatie koopt, leen je geld uit aan een onderneming of een overheid. Meestal ontvang je als obligatiehouder een vergoeding in de vorm van ‘couponrente’.

Wat is couponrente?

De vergoeding voor het uitlenen van geld, wordt meestal periodiek (bijvoorbeeld elk kwartaal of elke jaar) uitgekeerd en wordt couponrente genoemd. In het algemeen geldt: hoe hoger de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligatie, hoe lager de couponrente. Zo is geld lenen aan de overheid over het algemeen minder riskant dan aan een bedrijf dat in moeilijkheden verkeert en betaalt de overheid dus een lagere couponrente. 

Een obligatie kan een vaste couponrente hebben. De hoeveelheid rente die wordt uitgekeerd, is dan al bekend bij de uitgifte van de obligatie. Een obligatie kan ook een variabele rente hebben. In dat geval is de rente uitkering niet vast maar wordt periodiek de rente uitkering vastgesteld. Een voorbeeld hiervan is een obligatie waarbij de couponuitkering afhankelijk is van de hoogte van de Euribor.

Hoe werkt de koers van een obligatie?

De obligatie heeft een vaste waarde bijv 25 of 100 euro. Deze waarde wordt op het einde van de looptijd terugbetaald. Tijdens de looptijd kan de koers van de obligatie fluctueren. Is de rente heel laag, dan loopt de koers van de obligatie sterk op. Wordt de rente steeds hoger, dan zal de koers van de obligatie omlaag gaan. De koers van de obligatie volgt hiermee de rente op de kapitaalmarkt. Het kan dus voorkomen dat je een obligatie koopt die een waarde vertegenwoordigd die lager is dan de uitgifte koers. Het gevolg is dat de rente die je ontvangt hoger wordt. Wanneer de obligatie de aflossingsdatum nadert zal de koers van de obligatie steeds beter de uitgifte koers gaan volgen.

Wanneer kun je een obligatie het beste kopen?

Zoals hierboven beschreven kun je een obligatie het beste kopen als het nog enkele jaren duurt voordat deze afgelost kan worden, maar wel onder de uitgifte prijs noteert.

Waarom nu beleggen in obligaties?

Op dit moment is er onrust op de rente markt. Door de hoge inflatie zijn de centrale banken de rentes flink aan het verhogen. Veel uitgegeven obligaties noteren 10% of minder onder uitgifte koers. Hierdoor is het mogelijk om te profiteren van een hogere rente vergoeding en bij aflossing is het mogelijk om koerswinst te behalen.

Hoe kun je beleggen in obligaties?

Het is natuurlijk mogelijk om te beleggen in individueel uitgegeven bedrijfsobligaties. Dit vergt echter grondig onderzoek naar de kredietwaardigheid van het gekozen bedrijf. Daarnaast wordt er een risico gelopen wanneer het onverwachts toch slecht gaat met het bedrijf. In dit artikel is er voor gekozen om te beleggen middels een ETF of obligatie fonds.

Fonds 1: Invesco AT1 Capital Bond UCITS ETF Dis

Dit fonds belegd in bank obligaties. Isin: IE00BFZPF439. Het dividend rendement bedraagt 5,5% en wordt elk kwartaal uitgekeerd. De koers is inmiddels op het laagste niveau van de afgelopen 52 weken beland. De fondskosten bedragen 0,39%.

Fonds 2: Pimco Diversified Income Fund I Dis

Het tweede fonds belegd wereldwijd in 1650 bedrijfsobligaties. Deze obligaties hebben een gemiddelde looptijd van 10 jaar. Het dividend rendement bedraagt 4,25%. Het dividend wordt elke maand uitgekeerd. De kosten bedragen 0,68%.
Meer informatie: Isin : IE00B28D5Z40. Let op dit fonds is alleen bij Saxo en Easybroker aan te schaffen.

Fonds 3: Dodge & Cox Worldwide Global Bond Fund Inc

Dit fonds belegd in slechts 55 verschillende bedrijfsobligaties.Echter in tegenstelling tot de 2 eerder genoemde fondsen is de koers van deze obligatie niet sterk terug gevallen.

Het dividend rendement bedraagt 4,2% en wordt per kwartaal uitgekeerd. De kosten bedragen 0,45%. De gemiddelde looptijd van de obligatie is slechts 5 jaar.
Meer informatie: Isin: IE00BLG2YF94. (Helaas niet bij degiro te koop).

Loading