Beleggen in een holding

Holding overzicht

Belegging in Holdings is niet zo bekend als beleggen in ETF’s. Echter door in een holding te beleggen heb je de mogelijkheid om met korting te beleggen in bedrijven die wel of vaak niet een beursnotering hebben.

Wat is een holding?

Een holding is een bedrijf dat investeert in andere bedrijven maar zelf geen industriële activiteiten uitoefent. Vaak probeert de holding via het aandeelhouderschap zijn stempel te drukken op de operationele activiteiten van de bedrijven waarin het investeert. Vaak zijn de holdings die in dit artikel besproken worden familie bedrijven die een holding opgezet hebben om te investeren in andere bedrijven. De investeringen die een holding doet zijn vaak in bedrijven die geen beursnotering hebben.

Waarom vaak een korting op de intrinsieke waarde?

Vaak noteren holdings met een korting ten op zichten van de som van de onderliggende investeringen. Dit omdat deze investeringen vaak niet direct ten gelde gemaakt kunnen worden.

Voorbeelden van holdings

Hieronder volgt een lijst van holdings te in Nederland aan te schaffen zijn.

Aalberts

Op het eerste gezicht zou je zeggen Aalberts is geen holding. Met meer dan 150 dochter ondernemingen kun je toch stellen dat Aalberts een holding is. Met een Dividend rendement van 2,7% en een koersrendement van 34% over de afgelopen 5 jaar lijkt dit een mooie belegging. De intrinsieke waarde van de onderneming ligt rond de € 50,-

Koersrendement Aalberts.

Christiaan Dior Se

Christiaan dior Se is het moederbedrijf van LVMH met meer dan 75 luxe merken. Zij profiteren van de megatrend in opkomende middenklasse. Met een dividend rendement van 1,6% en een koerswinst van 100% in de afgelopen 5 jaar geen verkeerde investering.

koers Christiaan dior SE

Constallation software

Constallation software is een holding met meer dan 1000 dochter ondernemingen. Sinds de beursgang in 2005 is de cashflow 60 keer hoger geworden. Het is echter wel een duur bedrijf met 3880 CAD. Het dividend rendement is 0,14%. De aandelen groei is 240% in de afgelopen 5 jaar.

koers Constallation software

Exor

Exor is onlangs op de Amsterdamse beurs genoteerd. Sinds 12 augustus is de koers met 50% gestegen. Men belegd vooral in autobedrijven. Maar er is nu ook een positie in Philips genomen. Het dividend rendement bedraagt 0,44%. De korting op de bezittingen bedraagt ongeveer 40%. Intrinsieke waarde ongeveer € 180,-

Koers Exor

Investor AB

Investor AB bestaat meer dan 100 jaar en is genoteerd aan de beurs van Stockholm. Met een dividend rendement van 1,8% en een koerswinst van 156% in de afgelopen 5 jaar is dit geen verkeerde belegging. Het belegd zowel in beurs genoteerd als niet beurs genoteerde bedrijven.

Koers investor AB

D’Ieteren

D’Ieteren is een Belgische holding. Het belegd o.a. in Carglass. Met een dividend rendement van 1.17% en een koerswinst van bijna 400% over de afgelopen 5 jaar. Deze holding bestaat uit een beperkt aantal bedrijven. De holding is bezig om de inkomsten van Carglass te investeren in nieuwe bedrijven.

Koers D'Ieteren

MBB SE

MBB Se is een Duitse holding. Belegd vooral in elektrisch rijden en waterstof. Beursgenoteerd vanaf 2005. Met een koersrendement van slechts 30% over de afgelopen 5 jaar en een dividend rendement van 5% blijft deze holding achter bij overige holdings. De omzet is met 21% per jaar gegroeid. Naast het gewone dividend wordt er ook speciaal dividend uitgekeerd. Koersdoel in 5 jaar is ongeveer € 200,-

Koers MBB SE

Scottish Mortgage Investment trust

Scottish Mortgage Investment trust is een holding welke met een korting van15% is genoteerd aan de beurs van Londen. Beleggen o.a. in ASML, NVidea. Er is een dividend rendement van 0,51% en heeft ondanks de koersval sinds 2021 nog steeds een rendement van 66% over de afgelopen 5 jaar.

koers Scottish Mortgage Investment trust

Sofina

Sofina is een Belgische holding. Ook Sofina heeft een behoorlijke koersval achter de rug terwijl ook hier de afgelopen 5 jaar nog steeds 21% rendement gemaakt is. Daarnaast is er een dividend rendement van 1%. Daarnaast is er een korting van 20% op de intrinsieke waarde.

Koers Sofina

Topicus.com

Topicus.com is een aan de Canadese beurs genoteerd aandeel. En is een afsplitsing van Constalation software. In de afgelopen 5 jaar is de koers met 100% gestegen. Helaas geeft Topicus.com geen dividend. Daarnaast is bij de DeGiro dit aandeel alleen per 100 aandelen te koop.

koers Topicus.com

Conclusie beleggen in een Holding

Veel beleggers beleggen in ETF’s echter door in een Holding te beleggen is een hoger rendement mogelijk. Belangrijk is wel om in de juiste holding te beleggen.Bij beleggen in holdings geld dat geduld een schone zaak is.

Loading