Dynamisch energie contract

Dynamisch energie contract
tibber

Wat zijn de voordelen en nadelen van een dynamisch energie contract?

Wat is een dynamisch energie contract?

Een dynamisch energie contract is een contract waar er per uur een ander energie tarief geld. Om 1300 uur worden de tarieven voor de volgende dag bekend gemaakt.

Een voorbeeld op zaterdag 13 april 2024

Vandaag zaterdag 13 april gaan de energie prijzen wederom negatief. Uit de volgende grafiek blijkt dat tussen 14:00 en 15:00 de basis energie prijs – 6 cent is.

Dit betekent echter niet dat de energie gratis is. Zoals hierboven te zien is, kost de energie dan zo’n 15 cent per kilowatt. Dat er toch betaald moet worden komt omdat de overheid 15 cent aan energie belasting rekent. Het grote voordeel is dus dat er goedkope energie overdag beschikbaar is. Dit kan ook een nadeel zijn omdat het tarief na de avond toe steeds duurder wordt.

Is een dynamisch energie contract handig?

Door slim te kiezen wanneer de energie gebruikt wordt, kan het zijn dat een dynamisch energie contract voordeliger is dan een normaal energie contract. Een bijkomend voordeel is dat als je zonnepanelen hebt je niet geconfronteerd wordt met teruglever kosten die steeds meer maatschappijen in rekening brengen. Daarnaast is het contract dagelijks op te zeggen.

Moet je verplicht gas afnemen?

Een veel gestelde vraag is, of je dan ook verplicht bent een dynamisch gas contract af te sluiten? In Nederland hoeft dat niet. Je kunt dus voor gas een vast contract afsluiten (zodat je weet waar je aan toe bent) en voor de elektra een dynamisch contract.

Hoe werkt zo’n dynamisch energie contract dan?

Een dynamisch energie contract zal per maand worden afgerekend. Dit kan betekenen dat als je zonnepanelen hebt, in de zomer geld van de maatschappij gestort krijgt terwijl je in de winter moet gaan bijbetalen. Hier moet je wel rekening mee houden.

De nadelen van dynamische energie?

Als je beschikt over zonnepanelen leveren ook de zonnepanelen een dynamische prijs op. Dat betekent dat als de stroomprijs negatief is een deel van de vergoedingen van de overheid niet meer vergoed worden. Wanneer je op dat moment natuurlijk veel energie gebruikt (door bijvoorbeeld de oven, vaatwasser of wasmachine te gebruiken) je voor een lage prijs energie geleverd krijgt. Al met al ligt de gemiddelde dagelijkse prijs van een dynamisch contract meestal lager dan een contract met een vaste looptijd.

Voordeel bij Tibber

Wanneer je huidige contract bijna afloopt kun je bij Tibber eenvoudig een dynamisch contract aanvragen. Wanneer je code oln9ywtl gebruikt bij het aanvragen van het contract ontvang je een tegoed van 50 euro in de webshop waar je bijvoorbeeld de tibber pulse mee kunt aanschaffen.

Tibber is druk bezig om in de app allerlei zaken te koppelen. Zo kun je van bepaalde merken de omvormer van de zonnepanelen koppelen, het laadgedrag van de elektrische auto zo gunstig mogelijk instellen. Ook is men druk bezig om de thuis batterij zo in te zetten dat deze automatisch kan handelen op de dynamische energie markt. (goedkoop laden, duur terugleveren).

Loading