5% Dividend met technologie gigant

ibm watson

IBM (NYSE:IBM), ook bekend als International Business Machines, staat synoniem voor opkomende technologieën, bijvoorbeeld computers, diskettes, harde schijven, geldautomaten en kunstmatige intelligentie (AI). Als het gaat om technologische innovatie, zijn er maar weinig bedrijven die dezelfde afkomst hebben als IBM.

En sinds eind 2022, toen “ChatGPT” AI-aandelen hielp om in de schijnwerpers te komen, zijn beleggers op zoek naar technologieaandelen die voorop lopen in de AI-revolutie.

Concurrentie

IBM krijgt misschien niet de aandacht die NVIDIA Corporation (NASDAQ:NVDA), Alphabet Inc (NASDAQ:GOOG) en Microsoft Corp (NASDAQ:MSFT) hebben gekregen, maar het zou een vergissing zijn om het bedrijf dat “Deep Blue’, een schaak-AI-systeem, en ‘Watson’, een ‘Jeopardy’-spel AI-systeem.

IBM’s investor relations-pagina zegt zelfs: “Het huidige IBM heeft een duidelijke strategie gedefinieerd om te leiden in het tijdperk van hybride cloud en AI.” Het bedrijf noemde ook meerdere keren “AI” in het persbericht over de financiële resultaten van het eerste kwartaal. IBM wil dus duidelijk niet dat u vergeet dat het heeft bijgedragen aan het leggen van de basis voor AI.

Het in Armonk, New York gevestigde bedrijf, dat ook wel de bijnaam “Big Blue” draagt, is een van ’s werelds grootste informatietechnologie (IT) dienstverleners. Het is de dominante leverancier van mainframes en een leider op het gebied van public cloud, AI, software en gegevensbeheer.

Het bedrijf heeft een netwerk van 80.000 zakenpartners om 5.200 klanten te bedienen, waaronder 95% van de Fortune 500-bedrijven. Hoewel IBM een business-to-business-bedrijf is, is het externe bereik enorm. IBM beheert bijvoorbeeld 90% van alle creditcardtransacties wereldwijd en is verantwoordelijk voor 50% van alle draadloze verbindingen wereldwijd.

Artificial Intelligence

Hoe zit het met AI? Hoewel IBM tevreden is om Google, Microsoft en OpenAI hun eigen chatbots te laten maken, is het zijn strategie om zijn klanten te helpen waardevolle gegevens te verzamelen en hun eigen AI-applicaties te maken.

IBM helpt bijvoorbeeld een bank om betere compliance- en auditgegevens te ontwikkelen. Het bouwt ook een domeinspecifieke dataset uit voor een chemiebedrijf. Tot op heden heeft IBM 20 domeinmodellen gebouwd.

IBM heeft ook een model gebouwd om code te schrijven en IT-activiteiten efficiënter te maken, en het werkt samen met NASA om de weermodellen te verbeteren.

In een poging om relevante gegevens te maximaliseren, moeten bedrijven op elk moment mogelijk honderden of zelfs duizenden specifieke AI-modellen gebruiken. En de snelheid waarmee AI innoveert, nieuwere, krachtige modelarchitecturen zullen eerdere modellen sneller dan normaal moeten vervangen. Dit versterkt de noodzaak om sneller en efficiënter nieuwe AI-modellen te trainen en in te zetten.

IBM’s “watsonx” AI-platform is ontworpen om precies dat te doen. Miles verwijderd van de originele Watson, watsonx traint, tunet en implementeert machine-learning modellen.

Centrum of Excellence

Om de acceptatie van AI aan te moedigen, heeft IBM Consulting onlangs zijn Centre of Excellence voor generatieve AI gelanceerd. Het centrum heeft meer dan 1.000 consultants die klanten helpen “de productiviteit in IT-activiteiten en kernbedrijfsprocessen zoals HR of marketing te verhogen, hun klantervaringen te verbeteren en nieuwe bedrijfsmodellen te creëren.”

Het bedrijf werkte onlangs ook samen met AI-startup Hugging Face, dat een bibliotheek van 130.000 AI-modellen heeft.

Naast watson heeft IBM AI-producten voor vrijwel elke mogelijke toepassing, waaronder digitale arbeid, proactieve IT, automatisering van cyberbeveiliging en AI-infrastructuur.

De cijfers

IBM kondigde aan dat de inkomsten voor het eerste kwartaal (eindigend op 31 maart) op jaarbasis met 0,4% zijn gestegen tot $ 14,3 miljard. De software-omzet en de adviesomzet stegen beide met drie procent op jaarbasis, terwijl de infrastructuuromzet met vier procent daalde.

De nettokasstroom van het bedrijf uit bedrijfsactiviteiten steeg van $ 3,2 miljard in het eerste kwartaal van 2022 tot $ 3,8 miljard in het eerste kwartaal van 2023. De vrije kasstroom steeg van $ 1,2 miljard in het eerste kwartaal van 2022 tot $ 1,3 miljard in het eerste kwartaal van 2022. 2023.

IBM sloot het eerste kwartaal van dit jaar af met $ 17,6 miljard aan contanten en verhandelbare effecten, een stijging van $ 8,8 miljard sinds eind 2022.

“Onze resultaten over het eerste kwartaal tonen aan dat klanten zich blijven wenden tot IBM voor onze unieke combinatie van een open hybride cloudplatform, op ondernemingen gerichte AI en zakelijke expertise om productiviteit te ontsluiten en efficiëntie in hun activiteiten te stimuleren”, aldus Arvind Krishna, de voorzitter van het bedrijf en DIRECTEUR.

Hij voegde eraan toe: “Dit geeft ons vertrouwen in onze huidige groeiverwachtingen voor omzet en vrije kasstroom voor het jaar.”

Dividend

Als het gaat om het teruggeven van waarde aan aandeelhouders door middel van dividenden, hebben maar weinig bedrijven een zo legendarische geschiedenis als IBM. Het bedrijf keert sinds 1920 elk jaar dividend uit.

Op 10 juni betaalde IBM-aandelen een driemaandelijkse uitkering van $ 1,66 per aandeel uit, voor een rendement van vijf procent. Dit was een stijging ten opzichte van $ 1,65 in het voorgaande kwartaal. Het vertegenwoordigt ook het 28e achtereenvolgende jaar waarin IBM zijn dividend heeft verhoogd.

Krishna merkte op: “Onze consistente omzetgroei, sterke terugkerende inkomstenstroom en solide cashgeneratie stellen ons in staat om in ons bedrijf te investeren en kapitaal terug te geven aan aandeelhouders via ons dividend.”

En vergeleken met zijn concurrenten is het dividendrendement van vijf procent van IBM-aandelen ronduit enorm. Op het moment van schrijven hebben Microsoft-aandelen een schamele opbrengst van 0,81%, NVIDIA-aandelen een nog kleinere opbrengst van 0,04% en Alphabet-aandelen keren geen dividend uit.

De toekomst

IBM heeft een beter begrip van AI dan vrijwel al zijn concurrenten, maar de koers van het aandeel volgt niet hetzelfde traject als zijn concurrenten. IBM-aandelen worden momenteel voor een koopje verhandeld, met een koers-winstverhouding (K/W) van 14,0.

Ondanks de recente neerwaartse druk op de aandelenkoers van IBM, zijn de vooruitzichten voor het aandeel robuust. Analisten hebben een 12-maandelijkse doelstelling voor IBM-aandelen opgegeven van $ 146,56 tot $ 162,00 per aandeel. Dit wijst op gezonde winsten.

Gegevens transformeren elk aspect van onze manier van leven, en nu bedrijven grote hoeveelheden gegevens willen integreren en analyseren, wenden ze zich tot AI.

IBM staat synoniem voor technologieën zoals AI, machine learning en deep learning.

Het bedrijf werkt al zeker 40 jaar aan AI-toepassingen. Het lanceerde onlangs een nieuwe versie van zijn Watson AI-platform, watsonx genaamd, en helpt zijn klanten bij het maken van hun eigen AI-applicaties. Dit zal het bedrijf helpen om toonaangevend te blijven op het gebied van AI.

IBM rapporteert solide financiële resultaten, en vanwege de financiële groeiverwachtingen en het genereren van vrije kasstromen is het bedrijf goed gepositioneerd om via dividenden waarde te blijven teruggeven aan IBM-aandeelhouders.

Loading