Beleggen in trends van de gezondheidszorg

Vinci Robot

De nieuwe trends in de gezondheidszorg

De trends die zich in de gezondheidszorg ontvouwen, zijn enkele van de meest aantrekkelijke voor beleggers. De zorgkosten zijn hoog, vooral in de grootste economie ter wereld. Mensen leven ook langer en hebben meer zorg nodig. En natuurlijk zijn er nog steeds ziekten zoals kanker die veerkrachtig blijven voor behandeling.

Technologie kan en wordt gebruikt om meerdere problemen in de industrie op te lossen, van diagnose tot het vinden van nieuwe, effectieve behandelingen en het verbeteren van de efficiëntie. Preventieve geneeskunde, vroege diagnose en effectieve behandeling verbeteren de resultaten, verlagen de kosten en zorgen ervoor dat meer patiënten kunnen worden behandeld.

Hieronder volgt een opsomming van de trends.

Levenswetenschappen

Biotech- en farmaceutische bedrijven hebben altijd voorop gelopen als het gaat om het ontwikkelen van medische behandelingen. Recente ontwikkelingen helpen onderzoekers bij het ontwikkelen van behandelingen die gericht en effectief zijn, en bij het eerder en nauwkeuriger diagnosticeren van ziekten.

Gnomische geneeskunde

Gnomische geneeskunde maakt gebruik van de unieke genetische samenstelling van een individu om gezondheidsproblemen en ziekten te diagnosticeren en te behandelen. Genomisch onderzoek is al tientallen jaren aan de gang (het Human Genome Project startte in 1990), maar de laatste tijd draait alles om de kosten.

De kosten van het sequencen van één menselijk genoom zijn gedaald van $ 300 miljoen in 2000 tot $ 1.000 in 2020 – een daling van 99,9993%! Voor een prijs van $ 1.000 is gnomisch onderzoek en therapie nu mogelijk. Bovendien kunnen gnomische gegevens nu op schaal worden geanalyseerd met behulp van kunstmatige intelligentie om patronen en merkers te vinden. Dit onderzoek kan een vroege diagnose en behandeling helpen.

Bedrijven in deze ruimte bieden apparatuur en sequencing-services, testen en diagnose, en, op de echt geavanceerde dingen, genbewerking.

Immunologie en Immunotherapie

Genetisch onderzoek wordt ook gebruikt om de immunologie verder te ontwikkelen. Het Covid-19-vaccin van Moderna is een voorbeeld van een vaccin op basis van gnomische informatie. Ook het vakgebied van de immunotherapie – het behandelen van een ziekte door het immuunsysteem te activeren of te onderdrukken – is door gnomisch onderzoek in een stroomversnelling geraakt.

Enkele van de grootste aandelen in de Life Sciences-ruimte zijn Exact Sciences (na aankoop van Genomic Health in 2019), Illumina en CRISPR.

Medische apparaten

De markt voor medische hulpmiddelen is al lange tijd groot en de huidige omzet bedraagt meer dan 500 miljard dollar per jaar. Maar de innovatie gaat door en er komen elk jaar nieuwe oplossingen voor langdurige uitdagingen op de markt.

Enkele van de huidige innovatiegebieden zijn:

  • Apparatuur voor minimaal invasieve chirurgie die de tijd die patiënten in het ziekenhuis doorbrengen verkort.
  • Realtime monitoringsystemen die op afstand toegankelijk zijn.
  • Systemen die chirurgen helpen bij het plannen en visualiseren van procedures.
  • Implantaten om epileptische aanvallen te behandelen wanneer ze zich voordoen.

Enkele van de grootste aandelen op het gebied van medische hulpmiddelen zijn Abbott Laboratories, Johnson & Johnson en Intuitive Surgical. Deze video demonstreert de kracht van deze hulpmiddelen.

Zorg op afstand

De mogelijkheid om aandoeningen op afstand te diagnosticeren en te behandelen, bespaart tijd en geld. Het betekent ook dat gespecialiseerde zorgverleners patiënten in een andere stad of zelfs op een ander continent kunnen behandelen.

Telehealth bestaat al een tijdje, maar kwam in een stroomversnelling tijdens de Covid-pandemie. Platforms als Teladoc geven patiënten toegang tot duizenden artsen en specialisten die zich vrijwel overal kunnen bevinden. Apparatuur voor bewaking op afstand helpen artsen, patiënten te bewaken zonder dat ze tijd in het ziekenhuis hoeven door te brengen.
Tele-surgery gaat nog een stap verder. Chirurgen beginnen robotica te gebruiken om kleine operaties op afstand uit te voeren.

Enkele van de grootste aandelen in de afgelegen gezondheidszorg zijn Teladoc Health, Doximity en zelfs CVS Health exploiteert nu Telehealth-diensten.

Informatiesystemen en gegevens

Administratieve kosten zijn een enorme last voor de zorgsector. Dit is grotendeels het gevolg van tal van verouderde systemen die niet met elkaar zijn verbonden, evenals regelgeving rond patiëntgegevens. Moderne software van bedrijven als Veeva Systems wordt langzaam maar zeker ingezet om deze processen te stroomlijnen.

Maar er zijn nog veel problemen op te lossen. Een grote uitdaging is ervoor te zorgen dat patiëntgegevens veilig zijn, maar ook op het juiste moment beschikbaar zijn voor de juiste zorgverleners. Dit is een enorm gebied van kansen.

Gegevens en kunstmatige intelligentie zijn ook essentiële hulpmiddelen voor het vinden van nieuwe behandelingen en genezingen. AI kan worden gebruikt om enorme datasets te analyseren om patronen te vinden, markeringen te identificeren en te experimenteren met nieuwe behandelingen. Naarmate AI-modellen krachtiger worden, versnelt dit proces en zal het hopelijk leiden tot genezing van de ziekten die momenteel ongeneeslijk zijn.

Enkele van de grootste aandelen op het gebied van informatiesystemen en data zijn GE HealthCare Technologies, R1 RCM en 10x Genomics.

Opname voorbeeld portefeuille

De voorbeeld portefeuille draait om aandelen die dividend uitkeren. Aan de voorbeeld portefeuille wordt het aandeel CVS Health toegevoegd

Loading