De Rafi methode

Rafi methode

Nu de beurzen in een wat turbulenter omgeving beland zijn is het van belang om te kijken welke indexen nog steeds rendement maken. Door te beleggen in een index op basis van de Rafi methode. Er zijn verschillende indexen die op deze manier zijn samengesteld. Deze zijn te vinden door op Morningstar te zoeken op Rafi.

Wat is de Rafi Methode?

De RAFI Fundamental Index™-strategie is gebaseerd op de principes van tegendraads beleggen en gedisciplineerde herbalancering.

Wat betekent de Rafi methode in de praktijk?

Traditionele passieve beleggingsvehikels zijn gewogen naar marktkapitalisatie, wat betekent dat naarmate de prijs van een bedrijf stijgt, ook het totale gewicht in de portefeuille toeneemt. Het resultaat is een systematische overweging in de meest overgewaardeerde bedrijven en een systematische onderweging in de meest ondergewaardeerde bedrijven.

De RAFI Fundamental Index is een niet-prijsgewogen indexstrategie die tot doel heeft een hoger rendement te behalen dan de naar kapitalisatie gewogen benchmark. De strategie maakt gebruik van fundamentele maatstaven voor de bedrijfsomvang om bedrijven te selecteren en te wegen en om systematisch opnieuw in evenwicht te komen met de voortdurend veranderende verwachtingen van de markt. De aanpak elimineert de prestatiebelemmering die gepaard gaat met traditionele passieve beleggingsvehikels en heeft in het verleden geleid tot outperformance in ontwikkelde markten van ongeveer 1,5%-2,0% per jaar.

Wat zijn de verschillen tussen de Rafi index en de gelijkgewogen index?

  • Verbreekt de link tussen prijs en gewicht.
    Door fundamentele maatstaven voor de bedrijfsomvang te gebruiken om het verband tussen prijs (marktkapitalisatie) en portefeuillegewicht te verbreken, wordt een aanzienlijke overweging in de trendy, populaire en duurste effecten vermeden. Hierdoor ontstaat een tegendraadse herbalancering.
  • Systematische herbalancering.
    Hierbij wordt het fundamentele gewicht van een bedrijf als herbalanceringsanker wordt gebruikt, integreert een buy-low, sell-high-benadering in de strategie. De effecten waarvan de prijzen zijn gestegen worden verkocht. Daarnaast worden effecten gekocht waarvan de prijzen zijn gedaald. Deze gedaalde effecten hebben dus een aantrekkelijkere relatieve aandelenwaarderingen.
  • Voordeel voor de belegger.
    Door alle positieve punten van traditioneel passief beleggen te behouden – eenvoudig, transparant, breed gediversifieerd en tegen lage kosten – en door regelmatig periodieke herbalancering te gebruiken, kunnen beleggers het overtollige rendement halen uit de gemiddelde terugval op lange termijn, een van de grootste en meest hardnekkige actieve investeringsmogelijkheden.

Het verschil in rendement bij gebruik Rafi Methode

Als basis voor de vergelijking nemen we de Invesco FTSE RAFI All-World 3000 UCITS ETF Dist (Ticker: PSRW, ISIN Code: IE00B23LNQ02). Deze ETF belegd wereldwijd in 1.226 aandelen. Tussen 2018 en nu heeft PSWR een rendement gehaald van ongeveer 40%.
Een vergelijking met Vanguard All World ETF (Ticker: VWRL, ISIN code: IE00B3RBWM25 ) geeft tussen 2018 en nu een rendement van ongeveer 45%. Het grootste verschil in rendement zit hem echter in 2022. Hier haalt VWRL een negatief rendement van -12% terwijl PSRW slechts -6% staat.

Rendement VWRL:

Overzicht rendement VWRL

Rendement PSRW:

Overzicht rendement PSRW

Conclusie Rafi methode

Vooral in volatiele markten zal de rafi methode een beter rendement halen dan een prijsgewogen index. Dit omdat er bij een prijsgewogen index meer lucht in de aandelen kan zitten. Met een dividend rendement van 4% kan er de komende tijd een mooi rendement gemaakt worden door deze index toe te voegen aan de portefeuille. Deze ETF is te koop bij De Giro. Helaas is het geen onderdeel van de kernselectie.

Loading