ChatGPT Versie 4 met Bing

Chat GPT

ChatGPT is op dit moment hot. Microsoft doet er alles aan om versie 4 van deze engine in Bing en de office producten te verwerken.

Microsoft en ChatGPT

Microsoft (Ticker: MSFT) heeft flink geïnvesteerd in AI. Een van de diensten is de Bing chat bot. Hiermee kun je zonder abonnement gebruik maken van de diensten van AI in de vorm van ChatGPT versie 4.

Wat is AI?

AI Staat voor Artificial Intelligence. Wat bijna klinkt als een buitenaards gebeuren. Volgens Oracle kan AI omschreven worden als:

AI is een verzamelnaam geworden voor applicaties die complexe taken uitvoeren waarvoor voorheen menselijke input, was vereist, zoals bij de online communicatie met klanten of een potje schaken. De term wordt vaak door elkaar gebruikt met onderliggende gerelateerde termen, zoals machine learning (ML) en deep learning.

Er zijn echter verschillen. Machine learning is bijvoorbeeld gericht op het bouwen van systemen die kunnen leren of hun prestaties kunnen verbeteren op basis van de data waarmee de systemen worden gevoed. Hierbij is het van belang om op te merken dat machine learning altijd onder AI valt, maar AI niet altijd onder machine learning.

Om de waarde van AI optimaal te benutten, investeren veel bedrijven enorm in data science-teams. Datawetenschap combineert statistiek, computerwetenschap en zakelijke kennis om waarde te halen uit verschillende databronnen.

Een vraag aan de bing chat engine

Op dit moment is AI hot en is Nvidea de lucht in geschoten. Qualcomm een andere chipmaker is de afgelopen tijd verder afgegleden. Een interessante vraag is dan ook:


wat denk je van het aandeel Qualcomm

De engine formuleerde het antwoord als volgt:

Hallo, dit is Bing. Ik denk dat het aandeel qualcomm een interessante investering kan zijn, maar ik ben geen financieel adviseur. Volgens de financiële resultaten1 heeft Qualcomm een prijs van 110.35 USD en een dividendrendement van 3.02%Het heeft ook een positieve winst per aandeel van 9.38 USD en een lage koers-winstverhouding van 11.292Sommige analisten hebben een koersdoel van 133.81 USD voor qualcom2Echter, het aandeel heeft ook te maken met concurrentie, regelgeving en rechtszaken die de prestaties kunnen beïnvloeden34. U moet uw eigen onderzoek doen voordat u besluit om te kopen of te verkopen.

De vervolgvraag

Het eerste antwoord geeft aan de Qualcomm wellicht een interessante belegging is. Als vervolgvraag geeft de chat bot de mogelijkheid om te vragen hoe Qualcomm zich verhoud tot andere aandelen.

Hoe vergelijkt Qualcomm zich met andere chipbedrijven?

Er volgt een interessant antwoord:

Qualcomm is een van de grootste chipbedrijven ter wereld, maar het heeft ook te maken met sterke concurrentie van andere spelers zoals Intel, Apple, Nvidia en MediaTek. Elk van deze bedrijven heeft zijn eigen sterke en zwakke punten op het gebied van technologie, prestaties, prijs en marktaandeel.

Volgens een artikel van Tom’s Guide¹ heeft qualcomm een voorsprong op het gebied van 5G-connectiviteit en mobiele platforms, dankzij zijn Snapdragon-serie die wordt gebruikt in veel Android-smartphones. Qualcomm heeft ook een breed scala aan producten die verschillende segmenten bedienen, van budget tot premium. Qualcomm heeft echter moeite om te concurreren met Apple op het gebied van energie-efficiëntie en geïntegreerde systemen, aangezien Apple zijn eigen M-serie chips ontwerpt en produceert voor zijn MacBooks en iPhones. Apple’s chips hebben ook een betere grafische verwerking dan qualcomm’s chips.

Een andere grote rivaal van qualcomm is MediaTek, die qualcomm vorig jaar overtrof als de grootste smartphone-chipmaker ter wereld². MediaTek heeft zich gericht op het leveren van kosteneffectieve en 5G-compatibele chips voor de opkomende markten, vooral in Azië. MediaTek heeft ook een sterke aanwezigheid in de smart home en IoT markten, waar het biedt oplossingen voor slimme tv’s, luidsprekers, routers en wearables. MediaTek’s zwakte is echter dat het afhankelijk is van externe leveranciers voor zijn chipproductie, zoals TSMC ( OTCPK:TSM ), die te maken heeft met capaciteitstekorten en stijgende kosten.

Ten slotte zijn er nog twee andere chipgiganten die qualcomm uitdagen: Intel en Nvidia. Intel is de grootste chipmaker ter wereld, maar het heeft terrein verloren aan qualcomm en anderen op het gebied van mobiele apparaten en cloud computing. Intel worstelt ook met zijn eigen chipproductie, die achterloopt op de concurrentie in termen van procesgrootte en prestaties. Intel probeert echter zijn positie te herwinnen door te investeren in nieuwe technologieën zoals AI, neuromorfische computing en kwantumcomputing. Intel is ook sterk in de pc-markt, waar het nog steeds domineert met zijn Core-serie processors.

Nvidia is een leider in de GPU-markt, waar het superieure grafische prestaties levert voor gaming, creatieve en professionele toepassingen. Nvidia heeft ook een sterke voet aan de grond in de datacenter-markt, waar het zijn GPU’s gebruikt om AI- en machine learning-workloads te versnellen. Nvidia probeert ook zijn aanwezigheid in de automotive-markt te vergroten, waar het zijn GPU’s en softwareplatforms aanbiedt om geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS) en autonome voertuigen (AV) te ondersteunen. Nvidia’s uitdaging is echter om zijn geplande overname van ARM ( OTCPK:ARMH ) af te ronden, die wordt geconfronteerd met regelgevende obstakels en tegenstand van andere chipmakers.

Bron: Gesprek met Bing, 27-5-2023
(1) AMD vs. Intel vs. Apple vs. Qualcomm: Who’s winning the chip war?. https://www.tomsguide.com/news/amd-vs-intel-vs-apple-vs-qualcomm-whos-winning-the-chip-war.
(2) Qualcomm Vs. MediaTek: Battle Of Smartphone Chipmakers. https://seekingalpha.com/article/4435058-qualcomm-vs-mediatek-battle-of-smartphone-chipmakers.
(3) Who makes the best SoC: Intel vs Qualcomm vs Samsung – Android Authority. https://www.androidauthority.com/best-soc-intel-vs-qualcomm-vs-samsung-658684/.

De vraag wat maakt Qualcomm uniek?

Vanwege het koersdoel van $ 133,81 en een huidige koers van $110,- is het interessant om te weten wat Qualcomm uniek maakt in de markt. Het antwoord is als volgt:

Qualcomm is uniek omdat het een pionier en een leider is op het gebied van draadloze communicatietechnologieën en mobiele platforms. Qualcomm heeft een groot aantal patenten op het gebied van CDMA, 4G LTE en 5G technologieën, die essentieel zijn voor de werking van mobiele netwerken en apparaten. Qualcom verdient geld door zijn patenten te licentiëren aan andere bedrijven en door zijn Snapdragon-serie chips te verkopen aan smartphonefabrikanten. Qualcom’s Snapdragon-chips bevatten niet alleen een CPU, maar ook een GPU, een modem, een DSP, een ISP en andere componenten die samen een systeem-op-een-chip (SoC) vormen.

Qualcomm is ook uniek omdat het een leider is op het gebied van on-device AI, wat betekent dat het kunstmatige intelligentie (AI) mogelijk maakt om lokaal op het apparaat te draaien in plaats van in de cloud. Qualcomm beweert dat on-device AI voordelen biedt op het gebied van prestaties, privacy, veiligheid en energie-efficiëntie. Qualcomm ontwikkelt hardware- en softwareoplossingen voor on-device AI, zoals de Qualcomm AI Engine, de Qualcomm Neural Processing SDK en de Qualcomm Hexagon DSP. Qualcomm streeft ernaar om hybride AI mogelijk te maken, wat inhoudt dat on-device AI wordt gecombineerd met cloud-AI voor optimale resultaten³.

Qualcomm is ook uniek omdat het zich niet beperkt tot de smartphone-markt, maar ook zijn technologieën toepast op andere gebieden zoals automotive, XR, IoT, pc en meer. Qualcomm werkt samen met verschillende partners om innovatieve producten en diensten te leveren die gebruik maken van zijn draadloze en AI-expertise. Bijvoorbeeld, Qualcomm levert zijn Snapdragon Automotive Platform aan autofabrikanten om geavanceerde infotainment-, connectiviteits- en rijhulpsystemen mogelijk te maken. Qualcomm levert ook zijn Snapdragon XR Platform aan makers van virtual reality (VR) en augmented reality (AR) headsets en brillen om meeslepende ervaringen te creëren. Qualcom levert ook zijn Snapdragon IoT Platform aan makers van slimme apparaten zoals luidsprekers, camera’s, routers en wearables om intelligente connectiviteit en interactie mogelijk te maken.

Bron: Gesprek met Bing, 27-5-2023
(1) The future of AI is hybrid – Qualcomm. https://www.qualcomm.com/content/dam/qcomm-martech/dm-assets/documents/Whitepaper-The-future-of-AI-is-hybrid-Part-2-Qualcomm-is-uniquely-positioned-to-scale-hybrid-AI.pdf.
(2) What is Qualcomm and what does the company do? – Android Authority. https://www.androidauthority.com/what-is-qualcomm-3231828/.
(3) Qualcomm – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Qualcomm.

Conclusie ChatGPT Versie 4 met Bing

Er kan worden geconcludeerd dat de chatbot snel alle concurrenten in beeld kan brengen. Door het achter de feiten aanlopen van het AI model komt bovenstaande info bovenwater:


Nvidia’s uitdaging is echter om zijn geplande overname van ARM ( OTCPK:ARMH ) af te ronden, die wordt geconfronteerd met regelgevende obstakels en tegenstand van andere chipmakers.

Inmiddels is duidelijk dat Nvidea deze overnomen heeft afgeblazen. Echter deze info is nog niet in het model verwerkt. Voor wat betreft Qualcomm kan een belegging in dit aandeel naast een leuk dividend rendement van 3% ook nog eens een koerswinst van 20% opleveren.

Op het moment van schrijven was de koers van Qualcomm $110,-

Loading