Arcos Dorados de McDonald’s van Zuid America

arcos dorados

Inleiding

De McDonald’s of afgekort de Mac, kent iedereen. Minder bekend is dat Arcos Dorados een licentie van McDonald’s ontvangen heeft, om het concept in Zuid America te exploiteren.

Arcos Dorados

Arcos Dorados (Ticker: ARCO) is genoteerd aan de beurs New York. Het bedrijf is opgericht in augustus 2007 en heeft op dit moment 2200 restaurants en 3200 dessert concept winkels. Daarnaast bezit het nog 265 McCaffee’s. Kortom geen kleine speler. Al deze restaurants zijn gevestigd in Zuid America of het Caribisch gebied.

De omzet van Arcos Dorados

Arcos heeft de afgelopen 2 jaren behoorlijk last gehad van de Covid Pandemie. Het heeft om geld te besparen het dividend geschrapt. Sinds het derde kwartaal van 2021 gaat het echter weer de goede kant op. Zojuist zijn de voorlopige cijfers voor het 4e kwartaal van 2021 vrijgegeven tevens is outlook bekend gemaakt.

Omzet groei Arcos Dorados
Arcos omzet groei tov 2019

Zoals in bovenstaand overzicht te zien is, is in het 4e kwartaal de omzet met 24% gegroeid ten opzichte van de omzet van 2019 (pre corona). Let op dit is wel exclusief Venezuela waar door hoge inflatie het moeilijk is om omzet groei en winst te boeken. De overige gebieden in Zuid America vangen dit verlies goed op. In de eerste 9 maanden van 2021 had men een positieve cashflow van $ 139 miljoen. Dit is nog wel lager dan de $ 224 Miljoen in 2019 maar veel beter dan het verlies van $50 Miljoen in 2020.

De vooruitzichten

Arcos ziet vooral mogelijkheden in het openen van nieuwe restaurants en shops. In 2022 worden er 55 nieuwe restaurants geopend. Vanaf 2022 tot 2024 is de prognose om nog eens 200 extra restaurants te openen. De focus ligt vooral op Brazilië, maar ook in Chili, Panama en Costa Rica zijn er plannen om restaurants te gaan openen. Het openen van extra restaurants is de manier om extra omzet te genereren.

De schulden

Door de pandemie is de schuldratio flink opgelopen. Nu het beter gaat wordt een deel van de schulden afgebouwd en neemt de cash positie toe.

Schuld ratio Arcos Dorados
Schuld en cash positie

De schuld ratio komt nu weer in lijn met de statistieken van 2019. Een schuld ratio van rond de 2 is netjes.

Dividend

Het dividend van Arcos is sinds 2020 opgeschort. Nu het weer beter met het bedrijf gaat, is de verwachting dat er weer gestart gaat worden met het uitkeren van dividend. Een datum is echter nog onbekend.

De koers

de koers van Arcos heeft sinds de pandemie een behoorlijke deuk opgelopen.

Koers verloop
Koers afgelopen 10 jaar.

Zoals te zien is, is de koers nog niet op het niveau van voor de pandemie. Nu het weer wat beter gaat met het bedrijf komt een hogere koers zeker weer in beeld.

Koersdoel

Verschillende analisten geven koersdoelen af. Er zijn diverse sites welke dit in een bedrag uitdrukken. Wanneer gekeken wordt op de site van Finbox.com dan wordt hier een fairvalue van $ 6.74 als doel gegeven. De koers potentie is dus zo’n 11% vanaf het huidige niveau.

Fair value/ koersdoel Arcos Dorados

Conclusie Arcos Dorados de McDonald’s van Zuid America

Arcos heeft een moeilijke tijd achter de rug. Nu de pandemie milder wordt, krijgt dit bedrijf langzaam de wind in de zeilen. Wanneer het dividend hervat wordt, kan de koers zeker een beetje gaan opveren. Met het door analisten afgegeven koersdoel kan op dit moment een koersrendement van 10% gemaakt gaan worden. Dit over een periode van 1 tot 2 jaar.

Actuele koers

De koers op het moment van het schrijven van dit artikel is $6.16

Loading