Rio Tinto dividend uit grondstoffen

rio tinto

Achtergrond Rio Tinto

Rio Tinto Group (Ticker: RIO) is actief in de mijnbouw en verwerking van grondstoffen over de hele wereld, maar misschien wel het belangrijkste materiaal dat het levert, is ijzererts. RIO heeft de grootste portefeuille van ijzerertsactiva met 16 mijnen. De vraag naar deze grondstof zal naar verwachting wereldwijd tussen 2022 en 2026 groeien met een CAGR van 3,7% tot 2,7 miljard ton. De aandelen voor RIO zijn behoorlijk gedaald, zodat het bedrijf als ondergewaardeerd kan worden beschouwd. Het bedrijf handelt momenteel 39% onder het MarketBeat-consensusprijsdoel van $100.

Koers winst verhouding (P/E ratio)

De huidige P/E rastio is 6,41 vergeleken met de P/E-ratio van de sector van 9,4. De aandelen van RIO zijn dit jaar met 8,59% gedaald als gevolg van de bredere uitverkoop op de aandelenmarkt en vanwege de verminderde vooruitzichten voor ijzererts. China koopt 70% van ’s werelds overzeese ijzererts dat het gebruikt om staal te produceren voor zijn constructie en cruciale vastgoedprojecten. Deze projecten werden opgeschort toen China zijn zero-covid-beleid voortzette. Er zijn echter tekenen dat deze beperkingen op de productie worden versoepeld en dat het stappen zal blijven ondernemen om zijn worstelende economie en zijn uiterst belangrijke vastgoedsector te stimuleren.

Chinese vastgoedmarkt herstelt zich

Een bullish teken voor RIO is dat de Chinese vastgoedmarkt tekenen van herstel vertoont nadat deze zijn bodem heeft bereikt. 50% van de huizenprijzen in de eerste- en tweederangssteden van China noteerden onlangs hogere vraagprijzen. Deze opleving werd geleid door ambtenaren die covid-gerelateerde maatregelen versoepelden. Ook de opgehoopte vraag naar onroerend goed waaraan niet kon worden voldaan vanwege covid-beperkingen zorgde voor een opleving van de prijzen. Indexen die de Chinese vastgoedmarkt volgen, herstelden zich ook, waarbij de CSI Real Estate Index met 6% steeg en de Hong Kong Hang Seng Properties-index met 1%. Hoewel het enige tijd zal duren voordat de Chinese onroerendgoedmarkt zich herstelt, is het traject momenteel opwaarts, wat de vraag naar ijzererts dat in het land wordt geïmporteerd voor aanvullende projecten zal stimuleren.

De financiële positie van Rio Tinto Group

Afgezien van de historisch lage aandelenkoers van het bedrijf en de versoepeling van de beperkingen in China, zijn er andere aspecten van RIO die het een ondergewaardeerde aandelenkeuze maken. Het bedrijf heeft momenteel geen schulden in de boeken en heeft groeiende inkomsten en winst. RIO heeft een vrije kasstroom van $ 17 miljard met een vrije kasstroom van $ 10,94 per aandeel. Het heeft ook een aantal projecten lopen om zichzelf te diversifiëren van ijzererts:

  • kopermijnen in Mongolië en Arizona
  • lithiummijn in Servië.

Eind 2023 zal RIO naar verwachting een aandelenkoers van $81,50 hebben, gezien de sterke vraag naar deze grondstoffen.

Emissie doelstellingen

Tegenwoordig is 75% van de elektriciteit afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Er zijn zonne-energieprojecten goedgekeurd bij Gudai-Darri in Pilbara, West-Australië, QIT Madagascar Minerals in Madagascar en onze Weipa-bauxietactiviteiten in Queensland, Australië. Deze projecten zijn slechts een begin en RIO is vastbesloten om de implementatie ervan op te schalen.

RIO investeert in nieuwe technologieën – van het koolstofvrij smelten van aluminium tot het gebruik van hernieuwbare waterstof bij de raffinage van aluminiumoxide tot sectoroverschrijdende partnerschappen om koolstofvrije vrachtwagens te ontwikkelen. Er is reeds één gigawatt aan zonne- en windenergie in onze ijzerertsactiviteiten in Pilbara, West-Australië gerealiseerd. Dit zal gas energie vervangen om aan de vraag van onze vaste installaties en infrastructuur te voldoen. Daarnaast zal elektrificatie en de-carbonisatie van onze mobiele vloot helpen bij de CO2 reductie.

Conclusie Rio Tinto

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat RIO in de nabije toekomst zal profiteren van de piek in de vraag naar ijzererts in China, zijn er tekenen dat China snel probeert zijn worstelende economie opnieuw op te starten als gevolg van COVID-19-lockdowns. De vastgoedsector in China is van de bodem hersteld en nieuwe vraag naar projecten zou waarschijnlijk kunnen volgen. RIO bevindt zich dus in een gunstige positie voor nieuwe investeerders die aan boord willen komen. Op dit moment heeft RIO een dividend rendement ongeveer 14%. Dit komt vooral door de hoge dividenden van de afgelopen maanden. Normaliter ligt het rendement rond de 7%. Door te investeren in emissie vrije productie faciliteiten loopt RIO voorop in de energie transitie. Als het hierdoor in de toekomst goedkoper kan produceren dan zijn concurrenten kan hiermee de winst veilig gesteld worden.

Huidige koers

De koers op het moment van schrijven is $59.11

Loading