Beleggen in waterzuivering Fluence

Fluence NiroBox

Inleiding

Beleggen in waterzuivering klinkt natuurlijk niet heel sexy. De vraag naar schoon drinkwater wordt wereldwijd steeds groter. Fluence heeft wellicht een oplossing voor dit probleem.

Als voorbeeld voor behoefte aan schoon drinkwater kan onderstaande case bekeken worden:

Elke gast van een hotel gebruikt gemiddeld z’n 200 liter water per overnachtingsnacht. Nu verdwijnt al dat water in het riool en wordt het bij grote waterzuiveringsinstallaties gezuiverd.

Hoe mooi zou het zijn als dit ook anders kan en bijvoorbeeld het hotel voor een groot deel zelf voorziend kan worden?

Fluence Corporation

Fluence Corporation is een Australisch bedrijf dat zich geheel focust op de waterzuivering. Dit niet door grote waterzuiveringsinstallaties te bouwen, maar door portable installaties aan te bieden. Hiermee wordt het voor veel bedrijven interessant om een eigen installatie aan te schaffen. Deze zuiveringsinstallaties kunnen geïnstalleerd worden naast een gebouw, maar ook naast een grote rivier.

De NiroBox

Naast de standaard Subre die 30 tot 70% goedkoper is dan traditionele waterzuiveringsinstallaties levert Fluence ook de NiroBox. Dit is een zeecontainer waarin de installatie reeds beschikbaar is. Meerdere NiroBoxen zijn aan elkaar te plaatsen waarmee in zeer korte tijd een waterzuiveringsinstallatie te creëren is.

De besturingssystemen van Nirobox zijn volledig geautomatiseerd en worden op afstand bewaakt en bediend. Hiermee is het mogelijk om de optimalisatie van stroomsnelheden, chemicaliënverbruik, energieverbruik van afstand te controleren. Het slimme ontwerp houdt de lopende uitgaven voor apparatuur, bediening en onderhoud onder controle. Gegevens en rapporten zijn overal en op elk platform gemakkelijk toegankelijk. Er kunnen realtime waarschuwingen worden verzonden voor systeemstoringen of abnormale prestaties. Door die inzet van de NiroBox kan het hotel voor schoon drinkwater veel meer zelfvoorzienend worden. Hiermee heeft Fluence een groot concurrentie voordeel.

Membrane Aerated Biofilm Reactor (MABR)

Naast de NiroBox heeft Fluence ook nog eens het MABR systeem ontwikkeld. Een speciaal door Fluence’s ontwikkeld zelfademende membraan is baanbrekend. MABR (Membraam-beluchte biofilmreactor-technologie) biedt een zeer efficiënte verwijdering van nutriënten om de kwaliteit van het water te verbeteren met een minimale voetafdruk.

Hiermee heeft Fluence een oplossing voor het zuiveren van water op een energie efficiënte manier. Inmiddels zijn er reeds 290 van deze installatie geïnstalleerd.

De cijfers van Fluence

Het aandeel Fluence is bij de Giro te koop op de beurs van Frankfurt (isin: AU000000FLC5). Het heeft hierdoor wel vrij hoge aan- en verkoop kosten. Het aandeel fluctueert op dit moment tussen de € 0,10 en € 0,15 cent. De op 28 oktober 2021 gepresenteerde derde kwartaal cijfers zijn gewoon goed te noemen. De omzet is met 46% gestegen naar 20 miljoen. De netto winst bedraagt zo 7 miljoen. Het management verwacht over heel 2021 zo’n 18 miljoen aan winst te maken.

Op dit moment is het orderboek gevuld met 158 miljoen aan opdrachten. Het aantal MABR installaties is op dit moment 290 stuks. Waarmee zo’n 900.000 mensen over schoon drinkwater kunnen beschikken.

(Let op deze cijfers zijn in Australische dollars).

Conclusie

Ben je van mening dat schoon drinkwater steeds belangrijker wordt, dan is Fluence Corporation wellicht een bedrijf om eens een blik op te werpen. De koers van Fluence is het afgelopen jaar met 33% gezakt. Met deze mooie cijfers kan de koers de weg omhoog wellicht weer volgen.

Loading