Envipco, beleggen in recycle machines

Inleiding

Bij beleggen denk je vaak aan technologie bedrijven toch zijn er ook goede alternatieven. Het aandeel Envipco is zo’n alternatief. Dit bedrijf maakt en onderhoud machines om pet flessen in te nemen. Met de toenemende druk om flessen meer te recyclen is dat wellicht geen slecht idee.

Het gekozen bedrijf

Envipco (Ticker: ENVI.AS), is een Nederlandse bedrijf gevestigd in Amersfoort en heeft zo’n 195 medewerkers in dienst. Het heeft o.a. de volgende kantoren in de volgende locaties:

 • London, United Kingdom
 • Westerkappeln, Germany
 • Delaware, U.S.A.
 • Oslo, Norway
 • Borlange, Sweden
 • Athens, Greece
 • Paris, France
 • Alba Iulia, Romania

Door de impact van covid is de omzet in 2020 teruggevallen van €36 naar €30 miljoen. Echter over de eerste helft van 2021 is omzet met 21% gestegen naar € 16,5 miljoen. Belangrijker is dat de er, in plaats van een negatieve cashflow, een positieve cashflow van €5,5 Miljoen ontstaan is. Daarnaast staat is het banksaldo aangegroeid van € 1 miljoen naar € 10 miljoen.

Wat doet Envipco?

Envipco is opgericht en 1982 en beheert op dit moment zo’n 8 miljoen flessen recycle machines. Het recyclen van plastic flessen is steeds belangrijker door Europese regelgeving moeten steeds meer landen het recyclen van flessen aanbieden. Op dit moment hebben 9 Europese landen dit goed geregeld. De overige landen moeten voor 2025 dit gaan realiseren. Envipco verwacht dat het aantal machines dat tot 2025 in Europa kan worden afgezet groeit van 60.000 in 2019 naar 225.000 in 2025. Van de omzet is 80% ten behoeve van onderhoud bij bestaande klanten. Door het aantal geïnstalleerde apparaten sterk te vergroten, zal de omzet dus toenemen.

Het DRS proces

Het DRS proces is een complex proces van geldstroken. Envipco is een van de twee aanbieders die dit concept goed geïmplementeerd heeft. Onderstaande afbeelding geeft de geld stromen weer.

Envipco DRS proces

De voordelen van Envipco

De voordelen ten opzichte van concurrenten zijn:

 • Goed gepositioneerd om de groeiende markt te kunnen ondersteuning
 • Wereldwijd georiënteerd
 • Begrijpen het DRS proces
 • Gebruiken verbeteringen van bestaande klanten als input om het product te verbeteren.
 • Ervaren management team.

Grote Amerikaanse order

Op 12 oktober 2021 is er een nieuwe order van meer dan 300 recyclingmachines aan leidende Amerikaanse supermarkten in Connecticut geleverd mogen worden.In Connecticut is de wetgeving over statiegeld sterk uitgebreid.

Volgens de nieuwe wet moeten alle winkels met een oppervlak van meer dan 650 vierkante meter machines hebben die statiegeldflessen kunnen innemen.

Het statiegeld gaat in deze Amerikaanse staat vanaf januari 2024 omhoog van 0,05 tot 0,10 dollar per flesje. 

Envipco verwacht de meeste installaties in Connecticut te kunnen doen in het vierde kwartaal van dit jaar en het eerste kwartaal van volgend jaar.

“De nieuwe wetgeving in Connecticut is een sterke aanwijzing dat modernisering en uitbreiding van innamesystemen voor statiegeldflessen de plek is waar de Amerikaanse markt in beweging is”, zei Envipco-voorzitter voor de Verenigde Staten Bob Lincoln.

De aandelen koers

De koers van het aandeel is in 1 jaar tijd gestegen van € 0,7 naar € 2. De laatste paar maanden schommelt de koers tussen de € 2,01 en € 2,10.

Koers Envipco 2020-2021

Bij de presentatie van 3e kwartaalcijfers rond 28 november kan deze koers verder stijgen als de omzet en winst kan worden vastgehouden.

Outlook

Envipco verwacht dat de activiteiten in Noord-Amerika zich in de tweede jaarhelft verder verbeteren tot zeker 95 procent van het niveau van voor de uitbraak van de pandemie.

Ook voor de Zweedse activiteiten is het bedrijf positief en verwacht het activiteiten op te zetten in Schotland.

Conclusie Envipco

Het aandeel Envipco kan een alternatieve belegging zijn. De groene golf van hergebruik van plastic flessen, opgelegd door Europese regelgeving zorgt ervoor dat steeds meer landen en daarmee bedrijven recycle machines moeten aanschaffen. Door concurrentie voordelen ,door de kennis en implementatie van DRS, is het mogelijk dat Envipco meer machines kan verkopen dan hun concurrenten. Het aandeel wordt opgenomen in de voorbeeldportefeuille. De recente grote order in de VS eerst een eerste aanzet om de omzet te vergroten. Ook de outlook van het management geeft een positief beeld.

Loading

2 reacties