Beleggen in Battery Energy Storage System (Bess)

Battery Energy Storage Systems (Bess)

BESS is een nieuwe buzz term en staat voor Batterij Energie Opslag Systeem (Battery Energy Storage System).

Wat is BESS?

De energie transitie is in volle gang. Steeds meer energie komt uit hernieuwbare bronnen (Wind, Water, Zon). De Energie maatschappijen schrappen steeds meer geplande nieuwe energie centrales. Er is echter een groot probleem met de hernieuwbare energie. Een deel van deze vernieuwbare energie kan niet gebruikt worden op momenten dat het gewenst is. Hier komt BESS om de hoek kijken. BESS maakt het mogelijk deze energie op te slaan en deze te gebruiken als er behoefte aan is.

Wat is een Grid BESS?

Met een grid wordt een Elektriciteits netwerk verstaan. Een Battery Energy Storage System van Grid formaat wordt gedefinieerd als een vermogen van 1 MW of groter. Onlangs werd aangekondigd dat er in Texas een BESS van 100 MW zal worden gebouwd. Dit nieuwe Battery Energy Storage System heeft de hoogste vermogenscapaciteit in de VS en zal worden aangesloten op het openbare stroomnet. Het word de Bat Cave Energy Storage genoemd.

Wat is een smart Battery Energy Storage System?

Wanneer er gesproken wordt over een smart Battery Energy Storage System dan worden twee werelden aan elkaar gekoppeld. De wereld van energie opslag met de wereld van Artificial Intelligence software (AI). Wanneer deze werelden bij elkaar komen, is het mogelijk om geld te verdienen aan de energie prijzen in de markt. Op een eenvoudige wijze is het mogelijk om energie op te slaan als deze goedkoop is, en energie te leveren als de prijs hoger is. Overdag wanneer de zon schijnt is er energie in overvloed en dus goedkoop, terwijl later op de dag de zon geen invloed meer heeft en dus de energie prijs stijgt.

Hoe kan er als belegger geprofiteerd worden van deze opkomende markt?

Zoals uit onderstaande grafiek is af te lezen staan we pas aan het begin van deze revolutie:

groei van Battery Energy Storage System Bess
Verwachte groei in batterij opslag systemen de komende 10 jaar

Er is op dit moment zo’n kleine 10GW aan batterij opslag systemen beschikbaar op het net. Gezien de verwachte groei naar zo’n 300GW aan batterij opslag zit er aardig wat potentie in deze markt.

Hoe te investeren in BESS?

Hieronder volgen een tweetal mogelijke bedrijven waarmee een investering in de Battery Energy Storage Systemen van de toekomst mogelijk is. Door zelf onderzoek te doen naar deze markt zijn er veel meer bedrijven te vinden.

  1. AES Corporation
  2. STEM

Beleggen in AES Corporation

AES Corporation (Ticker:AES) is een energie leverancier in de Verenigde staten. Samen met Siemens is er een belang genomen in FluenceEnergie. Dit bedrijf staat op het punt om middels een IPO zelfstandig te worden en levert systemen om te profiteren van de verschillen tussen vraag en aanbod in de energie markt. Zij leveren vier systemen:

  • Gridstack
  • Sunstack
  • Edgestack
  • AMS Trading Platform

Vooral het AMS trading systeem is hier een enorm voordeel t.o.v. van concurrenten.

Vanuit de AES presentatie is op te maken dat fluence belangrijke techniek en een gevestigde naam in de markt is:

Fluence BESS groei naar 2025
Fluence groei,

Zolang Fluence nog niet zelfstandig is kan er geprofiteerd worden van een belegging in AES. Op dit moment is AES enorm aan het vergroenen. De energiemix bestaat op dit moment nog voor 25% uit kolen, doel is om dit te verlagen naar 10% in 2025. Hiervoor zal AES steeds meer projecten gaan starten/kopen die uit hernieuwbare energie bestaat. Daarnaast geeft een belegging in AES zo’n 2,5% dividend rendement per jaar. AES zal worden opgenomen in de voorbeeld portefeuille.

Beleggen in STEM

STEM (ticker:STEM) is een nieuwkomer op de beurs. De IPO is middels een spac, op 22 november 2020 voor een prijs van $9.72 naar de beurs gegaan. Sinds de IPO is de koers inmiddels 100% gestegen en staat op het moment van schrijven op $22.36. De omzet van STEM was het afgelopen kwartaal $20 miljoen. Wat 5 keer zoveel is als in 2020. In de pipeline zit voor $1.7biljoen aan opdrachten. Op dit moment zijn ze de marktleider op het gebied van Artificial Intelligence software voor de energie markt. Middels de Athena software is het mogelijk om 30% meer rendement te maken bij de opslag van energie dan concurrenten. Het bedrijf is schulden vrij en heeft $500 miljoen cash beschikbaar om te groeien. De verwachting is om in 2021 rond de $125 miljoen aan omzet binnen te halen. Op dit moment is de software reeds bij zo’n 950 installaties actief.

Conclusie Battery Energy Storage System (Bess)

Met de twee voorbeelden kan optimaal geprofiteerd worden van de groei van intelligente batterij opslag systemen. Een belegging in AES is minder risico vol dan een belegging in STEM. Hoe hard deze technologie gaat groeien zal de toekomst uitwijzen.

Loading