Marstek venus thuisbatterij en de modbus

nul op de meter

Inmiddels draait de thuisbatterij al een tijdje stabiel. Niet met de meegeleverde p1 meter, maar middels een modbus koppeling.

Wat is een modbus koppeling?

Een modbus koppeling is een seriële verbinding waarmee de batterij kan worden aangestuurd. Middels deze koppeling is het dus mogelijk om zelf de besturing van de accu te regelen. Het voordeel is dat als dit eenmaal geconfigureerd is, de thuisaccu zonder koppeling met het Chinese moederbedrijf kan worden bestuurd. Mocht de leverancier failliet gaan, dan kan de thuisbatterij nog steeds gebruikt worden.

Wat heb je nodig?

Om een modbus koppeling te maken kun je gebruik maken van een alles in 1 ontwikkelboard de LilyGO T-CAN485 – ESP 32..

Dit alles in 1 board heeft alles in zich om de koppeling met batterij te kunnen maken. Het bevat een processor (esp32) Wifi, Bluetooth, rs-485 poort, 4 mb geheugen, een sd kaart lezer en ingebouwde opslag. Daarnaast is het leuk om er een display op te maken die aangeeft waar de batterij mee bezig is.
Om een nul op de meter oplossing te maken is ook nog een p1 meter nodig.

Doel van de modbus koppeling?

Het doel van het gebruik van de modbus koppeling is dat zodra de salderingsregeling is afgeschaft, terug leveren van stroom niet meer zo interessant is. Dit omdat het belasting kost om de stroom te kopen, maar bij het terug leveren deze belasting niet meer afgetrokken mag worden. Hieronder is weergegeven hoe de modbus koppeling tussen 0600 en 0800 (de duurste tarieven in de ochtend) het verbruik op 0 probeert te houden.
De pieken zijn het inschakelen van de koelkast/vriezer en het gebruik van een haarfohn.

Nul op de meter met een Marstek Venus thuisbatterij.

De code

Om de LilyGo te kunnen programmeren is er gebruik gemaakt van de arduino development omgeving. Met deze omgeving is het redelijk makkelijk om software te ontwikkelen. De taal is c maar dan wel in de meest basale vorm.

De github repository

De voor de Marstek batterij ontwikkelde software is gepubliceerd in github. De software is opgebouwd uit meerdere building blocks die elk hun eigen doel hebben.

  • Marstek controller (hoofdproject)
  • Beeclear_main (p1 meter)
  • Display_Configuratie (Display aansturing)
  • Modbus (De logica voor de modbus)
  • Secrets (het wifi wachtwoord en de api key van tibber)
  • Wifi_Configuration (de wifi koppeling en webservice info)
  • Configuration (de overige instellingen)
  • Sd_Card (het opslaan van de configuratie)

Tibber

Met behulp van tibber kun je stroom prijzen van de volgende dag eenvoudig ophalen.
Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van de beschikbare Api. Op basis van deze prijzen is het mogelijk dat de batterij zelfstandig gaat werken, (Op basis van de laagste en hoogste prijs bijvoorbeeld). Op dit moment is dat nog niet geïmplementeerd.

De gebruikte p1-meter

In dit voorbeeld project is de bestaande beeclear p1 meter gebruikt. Helaas is deze meter niet meer te koop. De verwachting is dat deze p1 meter later door de tibber pulse vervangen kan worden.

De webpagina

Om e.a. te bedienen zijn twee webpagina’s gemaakt. 1 om per uur te bepalen wat de actie is, en 1 waarin de status van de batterij zichtbaar wordt. Hieronder staan de voorbeelden van deze pagina’s

Configuratie marstek Venus batterij
Het status overzicht

Conclusie

Wil je gebruik maken van de Marstek thuisbatterij en niet afhankelijk zijn van de leverancier dan is een modbus koppeling wellicht een mooie optie. Met behulp van bijgeleverde github repository kan de hobbyist lekker los gaan en zijn eigen implementatie maken. Wil je gebruik maken van de out of de box oplossing van de leverancier dan is geduld wellicht nog even op zijn plaats. Dit forum over de marstek thuisbatterij is op dit moment heel levendig waarin mensen zowel positieve als negatieve signalen afgeven.

Loading

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *